Home VestiIT i nauka Gugl bi mogao napraviti sopstveni medijski portal u Australiji

Gugl bi mogao napraviti sopstveni medijski portal u Australiji

by bifadmin

Kao odgovor australijskim vlastima koje pokušavaju da primoraju velike tehnološke kompanije da plate medijski sadržaj koji se na njima deli, Gugl pominje i osnivanje sopstvenog informativnog portala.

Da podsetimo, dok se u proceduri nalazio zakon koji bi tehnološkim gigantima “izbio iz džepa” deo prihoda, SAD su intervenisale tražeći njegovo povlačenje. Do toga nije došlo, pa su dva giganta, Fejsbuk i Gugl, zapretila novim merama. Gugl je najavio da bi se mogao povući iz Australije a Fejsbuk da bi mogao ukloniti vesti sa svog fida u ovoj zemlji.

Međutim, sada stižu nove vesti iz Gugla – najava osnivanja inormativnog portala Njuz šoukejs (News Showcase) u vlasništvu ove kompanije. Pomenuta medijska platforma je najavljena još prošle godine, a njeno uvođenje planirano je u Australiji, Nemačkoj i Brazilu. Međutim, pošto je tzv. “medijski zakon” poslat u australijski parlament na glasanje, Gugl je ugasio ovaj projekat u Australiji.

Sada međutim planira da ga oživi, i to kao odgovor na pomenuti zakon. Ovo neće biti nova medijska kuća, već autlet vesti nekoliko australijskih lokalnih medija sa kojima Gugl bude imao ugovor o prenošenju njihovog sadržaja. Navodno neće biti moguće prenošenje njihovog celokupnog sadržaja već samo određenih vesti.

Dok u Australiji država i tehnološki giganti još odmeravaju snage, u Francuskoj je Gugl pristao na dogovor sa medijskim kućama da ne objavljuje njihove sadržaje ukoliko oni na to nisu pristali. Naravno, besplatno.

Izvor: MediaWeek

Foto: TheAngryTeddy, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar