Home VestiEkonomija Hotelska diplomatija

Hotelska diplomatija

by bifadmin

U vreme kada se većina hotela zatvara, u najekskluzivnijem delu Kaira je svečano otvoren hotel, u čiju izgradnju je uloženo 1,3 milijarde evra. Iako je ovaj hotel završen još pre tri godine, otvoren je tek sada, usred pandemije. Razlog za ovako nelogičnu sudbinu luksuznog hotela je u političkoj diplomatiji, a ne u ekonomiji.

Uprkos prognozama da će se ograničenje putovanja nastaviti i ove godine, u Kairu je upravo otvoren izuzetno luksuzan hotel „Sent Redžis“. Svečanom otvaranju je prisustvovao i katarski ministar finanisja Ali Šarif al-Emadi, budući da je izgradnju pomenutog hotela, vrednu preko milijardu dolara, finanisirala katarska kompanija za promet nekretninama Diar.
Ovaj hotel je bio završen još 2017. godine, ali nije otvoren zbog sankcija koja su tada Kataru uvele Saudijska Arabija,

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat pod optužbom da ova država podržava terorizam.
Otvaranje luksuznog hotela, uprkos činjenici da pandemija i dalje traje, ocenjuje se kao znak otopljavanja odnosa između Katara i Egipta, nakon nedavnog okončanja zalivske krize i otvaranja granice između Saudijske Arabije i Katara 8. januara ove godine. Emadi je prvi katarski ministar koji je posetio egipatsku prestonicu od juna 2017. godine.

Katar do sada uložio pet milijardi evra

Izgradnja hotela „Sent Redžis“ započela je 2012. godine. Hotel, impresivne arhitekture, gleda na Nil i nalazi se na ekskluzivnoj lokaciji – između zgrade egipatskog Ministarstva spoljnih poslova i egipatskog muzeja u centru Kaira, na čuvenom trgu Tahrir u egipatskoj prestonici.
Katarska kompanija Diar je u njegovu izgradnju, koja se sastoji od dve kule, svaka od 135 metara, uložila 1,3 milijarde dolara. Hotel je izgrađen na preko 197.000 kvadratnih metara zemljišta i sadrži 286 soba, kao i 80 apartmana, bazena, restorana i banja.

Emadi je prilkom svečanog otvaranja izjavio da je ulaganje Katara u ovaj hotel pokazalo podršku Dohe egipatskom turističkom sektoru, koji igra veliku ulogu u ekonomskom razvoju ove severnoafričke zemlje.
Dodao je da Katar ulaže pet milijardi dolara u Egipat, uglavnom u sektor nekretnina, turizma, bankarstva i energetike. Prema rečima predsednika kompanije Diar, Kaleda bin Kalifa Al Tanija, ova katarska kompanija sama je do sada uložila tri milijarde dolara u egipatsku privredu.

Zavisnost od turizma

Iako je Egipat jedina zemlja na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi od koje se očekivalo da će 2020. godine zabeležiti pozitivan rast BDP-a, prema izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), mnogoljudnu zemlju teško je pogodila pandemija, čije su se posldece negativno odrazile na većinu privrednih sektora.

Turizam, koji čini 11,2 procenta egipatskog BDP-a i 9,5 procenata ukupne zaposlenosti u zemlji, prošao je najgore zbog mera zatvaranja, posebno tokom obustave međunarodnih letova između marta i jula prošle godine.
Hotel „Sent Redžis“ otvoriće 450 radnih mesta za egipatske radnike. Takođe, njegova izgradnja je podržala lokalnu privredu, budući da je 70 odsto potrebnog materijala nabavljeno u Egiptu i uposleno preko pet hiljada radnika, uključujući i hiljadu inženjera, rekli su u katarskoj kompaniji Dira.

Zvaničnici kompanije su najavili da će normalizacija odnosa između dve države omogućiti i završetak drugih projekata koje je ovaj katarski investitor započeo u Egiptu.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar