Home VestiPolitika i društvo SAD: Bogati i moćni se vakcinišu preko reda

SAD: Bogati i moćni se vakcinišu preko reda

by bifadmin

U Sjedinjenim Američkim Državama bogataši i oni sa jakim vezama ponekad preskaču red za vakcinisanje protiv Kovida-19, odnosno uspevaju da se imunizuju i pre prioritetnih grupa.

Prema izveštaju koji je objavio NBC News, ovu pojavu su uočili i nadležni te je njujorški guverner Endru Komo zapretio uvođenjem kazni u visini do milion dolara i oduzimanjem licenci zdrvstvenim radnicima koji krše državne smernice o imunizaciji. Prema pomenutim smernicama prioritet za vakcinisanje su zdravstveni radnici i stanovnici staračkih domova, pa tek onda ostali, pre svega oni koji su u najvećem riziku od zaražavanja.

Međutim, u nekoliko gradova primećeno je da i oni koji nisu prioritet dobijaju vakcine. Primera radi, u Majamiju su pojedini veliki donatori bolnica i tajkuni već vakcinisani, iako još nisu bili na redu za imunizaciju. U Koloradu je primećeno da su prvi vakcinisani prosvetari u dobrostojećim školama, a da oni iz siromašnijih obrazovnih ustanova još čekaju na vakcinu.

Stručnjaci upozoravaju da će se, osim sa ovim problemom, američko društvo suočiti i sa bujanjem crnog tržišta vakcina. Prema njihovim informacijama već se masovno proizvode falsifikovane vakcine u Indiji, koje bi se lako mogle naći i na ostalim tržištima, pa i na američkom.

Oni apeluju na novog predsednika Džoa Bajdena da ubrza imunizaciju, kao i da utiče na unapređenje plana imunizacije ali i kontrolu njenog sprovođenja.

Foto: un-perfekt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar