Home VestiPolitika i društvo Iran će proizvoditi obogaćeni uranijum od 20 odsto

Iran će proizvoditi obogaćeni uranijum od 20 odsto

by bifadmin

Iran je najavio da će obogaćivati uranijum do 20 odsto čistoće, što predstavlja jedno od najznačajnijih kršenja nuklearnog dogovora do sada.

Međunarodna agencija za atomsku energiju obavestila je javnost o iranskim planovima da obogaćuje uranijum u jednom postrojenju izgrađenom duboko u planini. To doduše i nije bila neka tajna budući da je tamošnji parlament još prošlog meseca usvojio zakon koji omogućava obogaćivanje uranijuma od 20 procenata. Deo javnosti taj zakon vidi kao odmazdu zbog ubistva poznatog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha. Iračani smatraju da Izrael stoji iza ovog ubistva.

Kršenje sporazuma

Ovako obogaćeni uranijum i dalje neće biti dovoljno snažan za pravljenje nuklearne bombe, ali ipak izaziva veliku dozu opreza u spoljoj politici. U pitanju je kršenje sporazuma iz 2015. godine koji su zaključile SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, a koji ovoj zemlji brani da obogaćuje uranijum iznad četiri procenta, što će Iran ozbiljno premašiti.

On je međutim i ranije kršio pomenuti sporazum, što mu je donelo i pooštravanje sankcija.

Zašto Iran obogaćuje uranijum?

Visokoobogaćeni uranijum poput ovog koji će Iran proizvoditi se inače koristi u istraživačkim reaktorima. Da bi bio pogodan za korišćenje u vojnoj industriji, pre svega za proizvodnju nuklearnog oružja, potrebno je da bude obogaćen 90 odsto.

Međutim, pojedini analitičari, ali i deo rukovodstva zapadnih država, smatraju da Iran time samo “kupuje vreme” potrebno za proizvodnju nuklearnog naoružanja. Drugim rečima, da će postepeno povećavati obogaćivanje uranijuma dok ne bude u mogućnosti da zaista proizvede ovo opasno oružje. Iranske vlasti pak odlučno demantuju te navode, tvrdeći da im je uranijum potreban za “mirnodopske svrhe”.

Foto: mostafa_meraji, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar