Home VestiEkonomija Koje zemlje su najozbiljnije pristupile imunizaciji stanovništva?

Koje zemlje su najozbiljnije pristupile imunizaciji stanovništva?

by bifadmin

Iako je Velika Britanija prva na svetu odobrila vakcinu protiv korone, Izrael je do sada najdalje odmakao u imunizaciji.

U Britaniji je imunizacija Fajzerovom vakcinom započeta već osmog decembra, a do 1. januara dato je više od milion doza. Očekuje se međutim da će ovaj tempo biti značajno ubrzan, budući da od danas na britanskom tlu počinje isporuka vakcine koju su razvili AstraZeneca i Oksford univerzitet. Samo ove nedelje biće isporučeno 530.000 doza ove vakcine.

AstraZeneca je, za razliku od svojih konurenata, razvila jeftin proizvod koji se jednostavno skladišti, što znači da bi mogao da omogući masovniju vakcinaciju, za sada samo na Ostrvu, jer je jedino tamo odobren.

Izrael vakcinisao 12 odsto svoje populacije

Iako su bili debitanti u ovoj disciplini, britanske napore zasenio je uspeh pragmatičnih i organizovanih Izraelaca. Oni su sa vakcinacijom započeli 19. decembra, pri čemu su u početku prioritet bile osobe starije od 60 godina, zdravstveni radnici i rizične grupe. Međutim, svi oni su vrlo brzo primili prvu dozu Fajzerove vakcine, tako da se obuhvat imunizacije proširio. Do 3. januara ova zemlja je vakcinisala 1,1 stanovništva, odnosno 12 procenata svoje ukupne populacije.

Tako se Izrael našao na prvom mestu po udelu vakcinisanog stanovništva u ukupnoj populaciji, a slede ga Bahrein i tek na trećem mestu Velika Britanija.

Francuska kaska za ostatkom Evrope

U EU, koja ima veoma kompleksnu a samim tim i sporu administraciju, do sada je odobrena samo Fajzerova vakcina. Sa imunizacijom u Uniji je započeto 26. decembra i do sada se kao najefikasnija u ovome pokazala Danska. Do 2. januara je od 5,8 miliona stanovnika ove skandinavske zemlje vakcinu primilo 45.800 njih.

Među najsporijima u ovoj disciplini nalazi se Francuska u kojoj je tri dana od početka vakcinacije prvu dozu primilo manje od 100 ljudi. Poređenja radi, Nemačka je za to vreme vakcinisala 190.000 stanovnika. Razlog za ovako slab rezultat Francuske je široko rasprostranjen skepticizam prema vakcinama. Naime, 40 odsto Francuza je u anketama reklo da bi primilo vakcinu, dok ta brojka u Kini dostiže 80 odsto, 77 odsto u Velikoj Britaniji i 69 odsto u SAD.

U Srbiji još nema ni govora o vakcinisanju celokupne populacije jer vakcine nema u dovoljnim količinama ni za stanovnike staračkih domova i zdravstvene radnike, a kamoli za širu populaciju.

Izvor: Euronews

Foto: MasterTux, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar