Home TekstoviB&F Plus Kako je naglo porasla popularnost aplikacije Signal?

Kako je naglo porasla popularnost aplikacije Signal?

by bifadmin

Nezadovoljan politikom poslovanja aplikacije WhatsApp poznati milijarder Ilon Mask tvitovao je “koristite Signal”. Posle toga, ova malo poznata aplikacija našla se među najpopularnijim platformama za komunikaciju u Americi. Ovako zvuči površna analiza poslovnog uspeha Signala, međutim razloga za masovni prelazak na ovu aplikaciju je bilo više od jednog tvita kontroverznog tehološkog mogula.

Iako za uspeh pomenute apilkacije nije u potpunosti zaslužan Mask, za uspeh jedne druge kompanije jeste. Naime, posle njegovog inicijalnog tvita koji nisu baš svi najbolje razumeli, investitori su, kao i u slučaju Zoom-a, ulagali u pogrešan Signal – ne u aplikaciju već u biotehnološku kompaniju Signal Advance.

Tako je vrednost akcija kompanije u koju niko pre njegovog tvita nije ulagao porasla sa 60 centi na 40 dolara za samo nekoliko dana.

Još uspešniji Signal

No, ni “pravi” Signal u celoj ovoj zavrzlami nije loše prošao. Prošle nedelje je zabeležen rast skidanja ove aplikacije od neverovatnih 4.200 odsto. Razloga za to je nekoliko.

Ali vratimo se na početak. Šta je zapravo Signal? Ova aplikacija za komunikaciju nastala je pre dve godine kada je jedan od osnivača WhatsApp-a napustio Facebook (koji je pripojio ovu aplikaciju) zato što ne poštuje pravila privatnosti korisnika onako kako je on smatrao da treba. Potom je Brajan Ekton uložio 50 miliona dolara u stvaranje Signal fondacije. Zajedno sa IT preduzetnikom Moksijem Marlinspajkom kreirao je aplikaciju za komunikaciju pod imenom Signal koja koristi enkriptovane poruke, zaštićene od treće strane.

U početku su je koristili uglavnom oni koji veoma brinu o svojoj privatnosti, međutim nedavno je postala jedna od najpopularnijih aplikacija u SAD. Tome je kumovala odluka Facebook-a da počne međusobnu razmenu podataka o korisnicima sa WhatsApp-om, ali nisu joj odmogli ni nedavno održan nasilni protest na Kapitolu, ni Ilon Mask.

Dok jednom ne smrkne drugom ne svane

Kao što smo pomenuli, 7. januara ove godine vlasnik Tesla Motorsa je na svoj tviter nalog okačio jednu veoma kratku objavu: “Koristite Signal”. Nekoliko miliona ljudi je momentalno počelo da koristi ovu aplikaciju, što je prouzrokovalo zastoj u njenom funcionisanju, budući da njeni serveri nisu mogli da izdrže takvu navalu korisnika. Rukovodstvo kompanije je potom ojačalo serversku mrežu, te se očekuje da će u budućnosti biti bolje pripremljeno za ovakve izazove.

Pojedini analitičari pak tvrde da ih ne treba kriviti jer su milioni korisnika zaista došli neočekivano – posle Maskovog tvita koji je napisan u besu jer je ovaj milijarder krivio donekle i Facebook za nasilje koje se desilo u domu američkog Kongresa.

Međutim, samo nekoliko dana ranije Facebook je objavio uvođenje nove politike privatnosti, koja će, kako su njegovi mnogi korisnici smatrali, narušavati njihovu privatnost. Kombinacija ovih događaja dovela je do masovnog zaokreta ka “sigurnijim” aplikacijama. Facebook je kasnije pojasnio da će poruke koje se razmenjuju preko WhatsApp-a ostati enkriptovane i da će lični podaci, poput brojeva telefona u imeniku, ostati zaštićeni, ali šteta je već načinjena.

Lepo, lepše, desno

U ovom opštem haosu mnogi su već zaboravili na odluke poznatih društvenih mreža poput Facebook-a i Twitter-a da ukinu naloge Donalda Trampa, zbog pozivanja na nasilje. Bez ulaženja u to koliki je doprinos odlazećeg američkog predsednika eskalaciji nasilja, a jasno je da nije baš najmudrije koristio slobodu izražavanja, činjenica je da je on u samo nekoliko dana isključen sa većine popularnih društvenih mreža. Paralelno sa tim događanjima rasla je i popularnost Parler-a, društvene mreže koja nije baš toliko stroga po pitanju izgovorenog, pa je veliki broj desno orijentisanih građana, zajedno sa Trampom, prešao na nju. Međutim, tada su prodavnice aplikacija, odnosno Google Play i App Store, uklonile Parler iz svoje ponude. Prostor za javnu razmenu mišljenja se tako značajno smanjio bar za deo populacije.

Za razliku od Parlera, Signal je uvek važio za aplikaciju koju su koristili levo orijentisani aktivisti. No, pretpostavlja se da sada i veliki broj pristalica Donalda Trampa koje se osećaju uskraćeno, i koje smatraju da im je ugrožena sloboda govora, prelaze na Signal. Možda čak i one koje planiraju radikalniji aktivizam.

U prilog toj tvrdnji govori i podatak da je broj skidanja Signala rastao tokom velikih protesta u Americi, poput Black Lives Matter. Korisnici ove aplikacije su se naime osećali sigurnije prilikom njenog korišćenja, jer nijedna treća strana, pa ni policija, ne može pratiti njihovu komunikaciju.

Tako bi aplikacija koja deo svog uspeha duguje masovnom protivljenju postupcima desno orijentisanih demonstranata, ironično, mogla da postane i njihovo utočište.

Foto: Rocapurpura, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar