Home VestiPolitika i društvo „Kokainski nilski konji“ predstavljaju opasnost za Kolumbiju

„Kokainski nilski konji“ predstavljaju opasnost za Kolumbiju

by bifadmin

Kolumbijski ekolozi upozoravaju da nilski konji koji su pre skoro 30 godina pobegli iz zoološkog vrta Pabla Eskobara predstavljaju veliku opasnost po ekosistem u ovoj zemlji.

Ako se pitate otkud uopšte nilski konji u Kolumbiji, i to “kokainski”, objašnjenje je jednostavno ali i vrlo neobično – poznati “kralj kokaina” je osamdesetih godina prošlog veka uvezao jednog mužjaka i tri ženke ove egzotične vrste kako bi obogatio svoj zoološki vrt. Posle njegove smrti država je preuzela Eskobarovo imanje ali pošto nije bilo jednostavno transportovati ove životinje, one su puštene na slobodu, mada neki tvrde i da su pobegle.

Vremenom su naselile priobalje okolne reke i počele da se razmnožavaju. U toj delatnosti su se pokazale kao veoma efikasne, pa bi njihov broj u naredne tri godine mogao da poraste na 1.500.

Međutim, rast njihovog broja prati i – pustošenje okolne zemlje. Naime, izmet i urin nislkih konja je, prema navodima ekologa, toksičan i predstavlja opasnost za druge životinje, a oni sami mogu biti opasni i po ljude, budući da su veoma agresivni u odbrani svoje teritorije.

Zato su autori studije o “kokainskim nilskim konjima”, koja je objavljena u stručnom časopisu Biological Conservation, preporučili njihovo “uklanjanje”, međutim drugi naučnici se zalažu za neke humanije metode poput kastracije.

Foto: dapple1, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar