Home VestiIT i nauka LG napušta proizvodnju telefona?

LG napušta proizvodnju telefona?

by bifadmin

Kako pišu mediji specijalizovani za ovu oblast, kompanija LG prestaje sa proizvodnjom telefona, a ovaj deo svog poslovanja će prodati vijetnamskom konglomeratu Vingroup Co.

Navodno je, mada to još nije zvanično potvrđeno, Vingroup Co dao najbolju ponudu za otkup LG-evog biznisa sa telefonima. Vijetnamska kompanija inače već ima ugovor sa LG-om na osnovu kojeg proizvodi njegove telefone. Taj ugovor omogućio joj je da postane treći proizvođač mobilnih telefona u Vijetnamu, odmah iza Oppo-a i Samsung-a.

Zašto LG gasi deo poslovanja?

Vesti o gašenju dela korejske kompanije počele su da kolaju pošto su njeni zaposleni obavešteni kako se „spremaju velike promene u planovima u vezi sa proizvodnjom telefona“.

To je podstaklo novinare da malo istraže poslovanje LG-a. Ispostavilo se da deo kompanije koji proizvodi telefone već 23 uzastopna kvartala beleži operativne gubitke, koji su dostigli visinu od 4,2 milijarde dolara. Dakle, ovaj deo kompanije pet i po godina ne donosi profit svojoj matičnoj firmi.

LG Wing, poslednji model koji je kompanija izbacila na tržište krajem 2020. godine, trebalo je da poboljša poslovne rezultate kompanije međutim zabeležio je slabiju prodaju od očekivane. Za to je donekle zaslužna pandemija, ali delom i jaka konkurencija iz Kine.

Mediji su posle ovih saznanja počeli oprezno da pišu o mogućoj prodaji LG-ove jedinice za proizvodnju telefona. Sada se međutim o tome otvorenije govori a neki smatraju i da je kupac već poznat, i da će to, logično, biti Vingroup Co, koji će time ojačati svoju poziciju na globalnom tržištu mobilnih uređaja.

Izvor: gsmarena, gizmochina

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar