Home VestiEkonomija Nestašica čipova naterala brojne kompanije da smanje proizvodnju automobila

Nestašica čipova naterala brojne kompanije da smanje proizvodnju automobila

by bifadmin

Globalna nestašica čipova prisilila je brojne auto-kompanije da smanje proizvodnju automobila. Volkswagen, Ford, Fiat Chrysler, Toyota i Nissan smanjuju ili u potpunosti zaustavljaju proizvodnju usled nedostatka čipova na tržištu.

Fordova fabrika u Kentakiju je u zastoju. Nissan će u međuvremenu smanjiti proizvodnju u pogonu u Japanu. Toyota je smanjila proizvodnju svog kamioneta Tundra u fabrici u Teksasu, a Fiat Chrysler privremeno je zatvorio pogone u Ontariju u Kanadi i Toluci u Meksiku, saznaje ABC News.

To je samo deo fabrika koje su u problemima.

Nedostatak čipova potrebnih za proizvodnju automobila javio se još prošle godine, kako je pandemija sve više uzimala maha, jer je proizvodnja morala biti preusmerena na potrošačku elektroniku.

S obzirom da je sve više ljudi radilo od kuće, trebalo je brzo proizvesti više računara i pametnih telefona, što je dovelo do toga da automobili ostanu bez čipova.

Na početku pandemije, proizvođači automobila su privremeno zatvarali svoje fabrike tokom 2020. godine, tako da su se ti čipovi prodavali proizvođačima elektronike.

A kada su proizvođači automobila ponovno otvorili proizvodne pogone, došlo je do nestašice.

Glavni proizvođači čipova su NXP Semiconductor, STMicroelectronics, Infineon Technologies…

Izvor: B92, Automobili.ba

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar