Home VestiEkonomija Proizvođač legendarnih martinki razmatra izlazak na berzu

Proizvođač legendarnih martinki razmatra izlazak na berzu

by bifadmin

Permira Holdings, vlasnik brenda Dr. Martens, razmatra inicijalnu ponudu akcija na Londonskoj berzi jer je sada, kako kaže, pravo vreme za to.

Njegov najpoznatiji proizvod, kod nas poznat pod nazivom “martinke”, sastavni je deo pankerskog i rokerskog stila, i kao takav smatra se ikonom underground kulture. Navodno, on je sušta suprotnost luksuznim brendovima koji važe za statusne simbole, iako cena ove obuće, bar za naše uslove, nije nimalo niska.

Dr. Martens inače postoji više od 70 godina, a 2014. prisvojila ga je investiciona kompanija Permira Holdings. Ona međutim sada planira da se povuče iz ovog biznisa, a kao razlog za inicijalnu ponudu akcija navodi dobre uslove u berzanskom poslovanju. Navodno će prvo emitovati 25 odsto akcija, a potom još 15 procenata.

Da razlog za ovu odluku ne leži u lošem poslovanju ili aktuelnoj ekonomskoj krizi pokazuju i podaci o rastu njenih prihoda. Od aprila do septembra prošle godine kompanija je zabeležila rast prihoda od 18 odsto.

Međutim, odluka od izlasku na berzu čak ni u takvoj situaciji ne bi bila preterano interesantna da ovo nije već treća velika kompanija koja je u poslednje dve nedelje izrazila želju da se listira na Londonskoj berzi. Za to bi delimično mogao biti zaslužan i Bregzit, komentariše magazin Fortune. Podsetimo se, brojni analitičari su predviđali da će London zbog izlaska ove zemlje iz EU izgubiti status evropske prestonice trgovine deonicama.

Foto: Hallmackenreuther, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar