Home VestiEkonomija Sporazum o izgradnji beogradskog metroa biće potpisan 22. januara

Sporazum o izgradnji beogradskog metroa biće potpisan 22. januara

by bifadmin

Zajednički sporazum o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, Grada Beograda, kineske kompanije PowerChina i francuske kompanije Alstom biće potpisan 22. januara, rekao je Tanjugu ministar finansija Siniša Mali.

Ministar građevine Tomislav Momirović objavio je da bi prvi radovi mogli biti započeti u trećem kvartalu ove godine, a da bi prema nekim procenama prva linija metroa, od Makiškog polja do Mirijeva, mogla biti završena za tri godine od početka radova.

Ministar finansija Mali rekao je da francuski Alstom već radi na modelima i specifikacijama koji su vezani za ceo sistem metroa.

“Mi radimo na pripremi potrebne dokumentacije, nedavno je usvojen plan detaljne regulacije za Makiško polje, tako da radimo na svim onim aspektima da se do kraja godine dobije građevinska dozvola kako bi počeli radovi na Makiškom polju”, kaže on.

Na tom mestu će, dodaje, biti izgrađen veliki depo, a odatle, navodi, kreće i izgradnja prve linije metroa, koja će ići preko Beograda na vodi, centra grada i Karaburme do Mirijeva.

Podsećanja radi, pojedini stručnjaci tvrde da ovaj projekat predstavlja veliki rizik za vodosnabdevanje u prestonici. Osim ove ekološke, u javnosti postoji i dilema da li je ova trasa zaista neophodna i da li će rasteretiti centar grada od nesnosnih svakodnevnih gužvi, budući da polazi od naselja koje još nije izgrađeno te da ide ka naselju koje je još u procesu izgradnje.

Izvor: Tanjug

Foto: Activedia, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar