Home VestiEkonomija Znate li ko su „finansijske mule“?

Znate li ko su „finansijske mule“?

by bifadmin

Finansijske mule su osobe koje služe za podizanje novca stečenog kriminalnim radnjama, te za prosleđivanje istog ka drugim računima, ili za podizanje i fizičko predavanje drugim članovima, objašnjavaju u Udruženju banaka Srbije.

Finansijske prevare i malverzacije koje se odvijaju na internetu i koje za posledicu imaju novčani gubitak kao i krađu podataka o ličnom identitetu postale su nažalost sastavni deo dešavanja na globalnoj mreži. Vrste prevarnih radnji i različiti oblici malicioznog softvera u kontekstu finasijskih prevara usložnjavali su se sa godinama, pa je danas primetan veliki broj načina izvršenja ovih krivičnih dela.

Broj i profil osoba koje izvršavaju ovakva krivična dela takođe se transformisao iz usamljenih pojedinaca željnih dokazivanja ili brze zarade u organizovane kriminalne grupe sa jasnim ciljem i odgovarjućim budžetima za postizanje tog cilja. Ove kriminalne grupe dobro su organizovane i u svojim redovima podrazumevaju jasnu hijerarhijsku podelu obaveza i odgovornosti. Jedna od karika u tom lancu su i finansijske mule.

Finansijske mule su osobe koje služe za podizanje novca stečenog kriminalnim radnjama grupe i prosleđivanje ka drugim računima, ili za podizanje i fizičko predavanje drugim članovima. Regrutovanje finansijskih mula vrši se na različite načine, posredstvom oglasa u kojim se obećava brza i laka zarada, ugovaranjem fiktivnih poslova, trgovanjem nepostojećom robom, direktnim kontaktom preko socijalnih mreža, foruma ili drugim vidovima komunikacije i poslovanja. Osobe iz kriminalnih krugova stalno usavršavaju različite vidove načina regrutovanja.

Uvek kada ulazite u posao koji uključuje neke od spomenutih elemenata obratite pažnju na sve detalje u vezi sa vašim poslodavcem. Laka i brza zarada najčešće ukazuju na sumnjivu pozadinu posla, dobro proverite sa kim i sa čim poslujete. Ukoliko posumnjate da se u vašem slučaju radi o kriminalnoj aktivnosti, obavezno se obratite policiji.

Izvor: Sve o novcu

Foto: jarmoluk, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar