Home VestiPolitika i društvo Jestivi insekti odobreni kao hrana u EU

Jestivi insekti odobreni kao hrana u EU

by bifadmin

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) odobrila je upotrebu insekata u ljudskoj ishrani. To međutim ne znači da će u EU kao prehrambeni proizvodi moći da se koriste bilo koji insekti već samo oni koji su ocenjeni kao bezbedni za upotrebu.

Za početak, odobrena je konzumacija brašnastog crva, odnosno larve brašnara. Ove larve su kroz istoriju konzumirali mnogi narodi, posebno oni iz jugoistočne Azije. Tamo se i dalje prodaju na pijacama i u prodavnicama, zajedno sa ostalim jestivim insektima. Konzumiraju se termički obrađeni, najčešće prženi ili pečeni, i smatraju se veoma zdravim obrokom, punim proteina. Takođe sadrže i selen, gvožđe, cink i druge korisne sastojke. Bogatiji su vitaminima od govedine.

EFSA je odobrila njihovo korišćenje u raznim varijantama – kao dodatak jelima ili kao brašno.

Zašto bismo uopšte jeli insekte?

Osim toga što se smatraju zdravom hranom, razlog za to bi bilo i bujanje ljudske vrste. Naime, stručnjaci FAO su izračunali da će 2050. godine na Zemlji biti oko 9,3 milijardi ljudi. Da bi se nahranila tolika populacija biće potrebno da se proizvede 13,5 milijardi tona hrane godišnje, što je za 60 odsto više nego danas. Tolike prinose ne može da obezbedi organska proizvodnja, ma koliko danas bila popularna, pa će morati da se pribegne novim rešenjima. Tri osnovna izvora hrane u budućnosti ćemo obezbediti ako zamenimo meso insektima, algama i delovima kukuruza koji su bogati proteinima i ako jedemo meso nastalo u laboratorijama i genetski modifikovanu hranu, navodi se u časopisu „New Scientist“.

Kako se insekti sve koriste kao hrana i ko je u ovoj delatnosti video poslovnu šansu možete pročitati u ovom tekstu.

Foto: katerinavulcova, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar