Home VestiPolitika i društvo U Meksiku se sve češće iz bolnica kradu kiseonik i vakcine

U Meksiku se sve češće iz bolnica kradu kiseonik i vakcine

by bifadmin

Iz meksičkih zdravstvenih ustanova do sada su nestajale vakcine i kiseonička terapija za Kovid pacijente. Zbog mafije koja pokazuje interesovanje za ova dobra, ove slučajeve sada istražuje vojska.

Interpol je krajem prošle godine najavio da bi vakcine mogle postati atraktivna meta za lopove, ali pretpostavljamo da ni oni nisu očekivali da će se njihova najava ostvariti tako brzo.

Naime, iz bolnice u meksičkoj državi Morales nestala je određena količina vakcina. Još uvek se ne zna kako su one nestale. Zvaničnici kažu da je najverovatnije to izveo „nepošten član boničkog osoblja“ ali još uvek nemaju informacije ko je naručilac ukradenih vakcina.

Posle ovog incidenta vojska je postavila pripadnike nacionalne garde da čuvaju bolničke zalihe od kriminalnih bandi koje su veoma moćne u Meksiku, i koje u svakoj krizi traže svoju šansu za zaradu.

U odvojenom incidentu pre neki dan naoružani čovek je provalio u jednu bolnicu u državi Sonora kako bi ukrao rezervoare za kiseonik ali se ovaj incident završio tako što je, verovatno iz neznanja, uzeo prazne rezervoare.

U Meksiku je pre neki dan nestao i kamion koji je u glavni grad vozio kiseoničku potporu za Kovid pacijente.

Stručnjaci ovaj trend objašnjavaju rastom tražnje za pomenutim medicinskim potrepštinama, kako u bolnicama, tako i na crnom tržištu, a u tavim situacijama najčešće organizovani kriminal vidi poslovnu šansu.

Izvor: BBC

Foto: HVesna, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar