Home VestiEkonomija Prvi „mlekomat“ u Srbiji

Prvi „mlekomat“ u Srbiji

by bifadmin

Umesto da se nadgornjava sa otkupljivačima, Milovan Ninčić, poljoprivrednik iz čajetinskog sela Branešci, odlučio se za novi način prodaje mleka, koji će njegovom gazdinstvu, kako očekuje, omogućiti da naplati težak rad.

On je u centru Čajetine postavio „mlekomat“, prvi takav u Srbiji. Taj automatizovani aparat, svakodnevno tokom 24 časa, kupcima nudi sveže, domaće i punomasno mleko po ceni od 80 dinara u jednolitarskim staklenim flašama.

„Mlekomat“ je postavio 4.februara i prodaja, za sada, ide dobro.

Kapacitet aparata je 100 litara i, kaže, „sve sve se vrlo brzo proda“.

„Posle muže, mleko ide u laktofriz. Potom ga sipam u prohromsko bure i, izjutra rano ili uveče, zamenim puno za prazno u automatu. Prostor u aparatu se steriliše, nakon čega se sistem resetuje i ponovo počinje prodaja“, objašnjava preduzimljivi poljoprivednik.

Aparat, automatski steriliše prostor za točenje, a zaštitni senzori nadgledaju ceo postuak i sprečavaju da se pokvari mleko, koje se čuva na temperaturi od jednog do četiri stepena Celzijusa. Kupci mogu da odaberu da kupe litar ili dva, uz plaćaje kaucije za steklenku pri prvoj kupovini.

Mleko je, kaže, ranije predavao Poljoprivrednom kombinatu „Zlatibor“. Kasnije je, litar po litar, u staklenim flašama, dostavljao i prodavao poznanicima i prijateljima u Čajetini.

Na takav način, dnevno je prodavao oko 60 litara.

„Ranije, kada odvedem decu u vrtić, dostavljao sam mleko po kućama u Čajetini, a sada sam instalirao aparat, koji predstavlja najnoviju tehnologiju i mnogo mi je lekše, nego pre“, svedoči za Danas Ninčić.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

 

 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar