Home VestiEkonomija Binarne opcije su jedna vrsta klađenja

Binarne opcije su jedna vrsta klađenja

by bifadmin

Narodna banka Srbije protekle nedelje upozorila je građane na rizike u trgovanju pojedinim akcijama na svetskim berzama. Reč je o trgovanju tzv. binarnim opcijama, gde se radi o visokorizičnim transakcijama koje često uključuju i različite oblike prevara.

Berzanski analitičar Nenad Gujaničić navodi za RTS da je ovakva strategija orijentisana na kratak rok i da se smatra veoma rizičnom, čak i za investitore s većim iskustvom.
„Na svetskim finansijskim tržištima postoji veliki broj finansijskih instrumenata, neki su poznati i jednostavni kao što su kod nas depoziti, državne obvaznice. Međutim, postoji mnogo veći broj kompleksnih finansijskih opcija, među njima su i binarne opcije, i one su dosta rizične jer treba znati ponašanje finansijskog instrumenta (sredstvo trgovine) koji je u njihovoj osnovi, a kasnije i samo funkcionisanje opcija“, navodi Gujaničić.

On je objasnio da se kod trgovine binarnim opcijama najpre bira instrument (sredstvo) trgovine – nafta, neka valuta – dolar/evro, ili deonica neke velike kompanije, zatim predviđa smer kretanja cene, vrednost izabranog instrumenta (rast ili pad cene), kao i vremenski period na koji glasi ovakva projekcija (minut, 10 ili 15 minuta, 60 minuta…).

Vrsta opklade

„Binarne opcije, pojednostavljeno rečeno, predstavljaju jednu vrstu opklade gde se kladite da li će, pre svega u relativno kratkoj budućnosti, finansijski instrument ići u jednom ili drugom smeru. To je faktički nemoguće predvideti i pre svega predstavlja vrstu špekulacije“, navodi Gujaničić.

Objašnjava da se bez pravilnog razumevanja binarnih opcija i platformi za trgovanje, početni ulog može brzo izgubiti i da isplata po osnovu binarnih opcija u potpunosti zavisi od uspešnosti predviđanja da li će cena određene aktive zabeležiti rast iznad ili pad ispod određenog nivoa, u određenom periodu.

Navodi da je organizator taj koji u većini slučajeva dobija.

„Oni sigurno zarađuju jednostavno po zakonu verovatnoće, vi ćete u većem broju pokušaja vrlo verovatno biti na gubitku, a u velikoj većini slučajeva vi ćete izgubiti sav novac“, objašnjava Gujaničić.

Kako kaže, naši građani u proseku nemaju zavidan nivo ekonomskih i finansijskih znanja i upozorava da se ne upuštaju u nešto što ne poznaju.
Najpre treba naučiti koje su osnovne vrste finansijskih instrumenata. Mi, nažalost, na domaćem finansijskom tržištu nemamo nekih velikih i bogatih iskustava, štaviše imamo nekih negativnih i onda naši građani nisu naučili mnogo o tome“, upozorava Gujaničić.

Naglašava da je razne trgovačke platforme bude kockara u nama: nude mogućnost ogromne zarade.

„Čim vidite da vam neko nudi ogromnu zaradu, to znači da je to skopčano s visokim rizikom. Tu relaciju rizik/prinos svaki investitor odnosno svaki građanin bi morao da zna. Nema visoke zarade bez ogromno visokog rizika“, upozorio je Gujaničić.

Izvor: Blic-RTS

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar