Home VestiPolitika i društvo Do leta digitalni sertifikat o vakcinaciji za putovanje Evropom

Do leta digitalni sertifikat o vakcinaciji za putovanje Evropom

by bifadmin

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će digitalni sertifikati o vakcinaciji, koji će omogućavati ljudima da putuju Evropom uprkos pandemiji korona virusa, verovatno biti dostupni pre leta.

Lideri EU su sinoć na redovnoj video konfrenciji posvećenoj borbi protiv pandemije kovida-19 pokazali da postoji sve veća podrška tzv. digitalnim sertifikatima o vakcinaciji koji bi se zasnivalii na zajedničkim evropskim kriterijumima za ulazak u zemlje članice i otvaranje društva nakon pandemije.

„Svi su se saglasili da nam treba digitalni sertifikat o vakcinaciji“, rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon samita EU, koji je održan u onlajn formatu, prenosi Rojters.

Lajen: Najmanje tri meseca za sistem sertifikata

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će na zemljama članicama biti da donesu odluke o tome šta će moći da se radi sa sertifikatima, a da će se na nivou EU oni koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

Fon der Lajen je navela da će za uspostavljnje intereoperabilnog sistema sertifikata o vakcinaciji u EU biti potrebno najmanje tri meseca.
Sistem će podržavati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili imunitetu osobe. Potrebna nam je brza implementacija ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni pre leta, zaključila je Fon der Lajen.

U EU naglašavaju da i dalje ima dosta otvorenih i političkih i naučnih pitanja kada je reč o sertrifikatima o vakcinaciji, odnosno za šta će biti primenjivani ili da li vakcinacija znači i prestanak prenosa infekcije.

Imamo ohrabrujuće podatke iz Izraela gde su vakcine Fajzera pokazale da zaustavljaju prenos infekcije nakon revakcinacije, kaže Fon der Lajen.

Ona dodaje da je EU do sada dobila 50 miliona doza vakicna protiv kovida-19 od čega je 29 miliona potrebno za vakcinaciju garđana, što predstavlja osam procenata odrasle populacije u EU.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar