Home VestiIT i nauka Srbija na trećem mestu u Evropi po broju naučnica

Srbija na trećem mestu u Evropi po broju naučnica

by bifadmin

U Srbiji od ukupnog broja naučnika 51,4 odsto čine žene, što nas svrstava na treće mesto u Evropi po kriterijumu rodne ravnopravnosti na ovom polju.

Iako mnogi od vas verovatno očekuju da na ovoj listi prednjače razvijene i liberalnije zemlje poput Skandinavskih, u Evropi najviše žena u nauci zapravo zapošljava Severna Makedonija, u kojoj 53,4 odsto naučnika čine žene. Slede je Letonija, sa 52,2 odsto, a potom i naša zemlja u kojoj takođe ima više žena nego muškaraca u nauci. Iza nas nalaze se Crna Gora, Litvanija, Moldavija, Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Bosna i Hercegovina i Island. U zemljama poput Francuske, Holandije i Nemačke, žene ne čine čak ni trećinu zaposlenih u nauci.

Ipak, podaci UNESCO Instituta za statistiku pokazuju da je od 2008. godine do danas ukupan broj žena u nauci u Evropi porastao za oko 10 odsto. U Srbiji se takođe beleži porast – 2015. godine od ukupnog broja naučnika 48,5 odsto činile su žene, a naša zemlja se nalazila na sedmom mestu u Evropi. Međutim, prema novom istraživanju, iz juna 2020. godine, Srbija je dospela na treće mesto ove liste.

Na globalnom nivou pak ova slika je nešto sumornija – žene čine trećinu zaposlenih u nauci i naučnim istraživanjima.

Foto: fernandozhiminaicela, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar