Home TekstoviB&F Plus Evropa i vakcinacija: Svi su jednaki ali neki su jednakiji

Evropa i vakcinacija: Svi su jednaki ali neki su jednakiji

by bifadmin

Mesec dana od početka masovne vakcinacije u Evropi, pojedine siromašne zemlje još uvek nisu ni započele imunizaciju zato što nemaju pristup vakcinama. Euronews donosi priču o nejednakosti na Starom kontinentu koja se, između ostalog, ogleda i u pribavljanju vakcina protiv korona virusa.

Do pre neki dan Ukrajina, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Severna Makedonija nisu u svojim zamrzivačima imale gotovo ni jednu dozu vakcine protiv korona virusa. Međutim, Srbija je donirala deo vakcina Bosni i Severnoj Makedoniji čime je donekle ublažila njihov problem, ali ga nije rešila budući da je ovim zemljama potrebno mnogo više od po nekoliko hiljada doza.

Naravno, za situaciju u kojoj se one nalaze nije kriva Srbija nego očigledno loša organizacija, loše procene kapaciteta proizvođača vakcina, kao i oštro nadmetanje bogatih zemalja, koje imaju mnogo više i sredstva i uticaja, za vakcine.

Ovo međutim nije ništa neočekivano. Još na početku borbe protiv korona virusa se znalo da će bogate zemlje biti privilegovanije u nabavci zaštitne opreme, vakcina i medikamenata. Zato su i Svetska zdravstvena organizacija i EU, i pre registracije prvih vakcina, obećavale da će siromašnim zemljama obezbediti određenu količinu doza. To se međutim nije desilo. Zato su pomenute zemlje morale da se snalaze kako znaju i umeju.

Albanija i nepoznati dobrotvor

Do 11. februara ove godine Albanija je od nepoznatog dobrotvora dobila nešto više od hiljadu doza. Prethodno je naručila pola miliona Fajzerovih vakcina i dobila je prvu turu, ali se ne zna koliko je vakcina u njoj bilo.

Zato se imunizacija u ovoj zemlji za sada ne može oceniti kao uspešna. Ovim tempom, procenjuje se da bi Albaniji bile potrebne dve godine za imunizaciju 70 odsto stanovništva, ali ako bi se ona ubrzala, odnosno ako bi stiglo još vakcina, najkraći mogući rok za postizanje te cifre je narednih 14 meseci.

Bosna i Hercegovina vakciniše samo zdravstvene radnike

Ova zemlja bila je jedna od prvih država koje su aplicirale za COVAX program. Taj program lansirala je SZO sa ciljem da siromašnim zemljama omogući pribavljanje određene doze vakcina. I Srbija je aplicirala za ovaj program i, kao i BIH, još uvek nije dobila vakcine.

Uvidevši se da se to verovatno neće skoro desiti, Bosna je i sama počela da naručuje Fajzerove, ali i kineske i ruske vakcine.

Moglo bi se ustvrditi da je Republika Srpska, zbog političkih veza sa rukovodstvom Srbije, bolje prošla od Federacije pošto je do sada dobila 1.000 ruskih vakcina i još 5.000 koje joj je donirala naša zemlja, i njima započela imunizaciju zravstvenih radnika.

Crna Gora odbila neke donatore

U Crnoj Gori još nije počela vakcinacija ali se svi nadaju da će se to uskoro desiti, budući da je ova država dobila donaciju od 2.000 doza, pogađate, od Srbije. To su prve vakcine protiv korone koje su prešle crnogorsku granicu od početka pandemije.

Crnogorska Vlada za kašnjenje vakcina krivi prethodnu vlast, a odbila je donaciju biznismena Petrosa Statisa koji je ponudio 10.000 kineskih vakcina Sinofarm, kao i Olega Deripaske koji je nudio 100.000 ruskih Sputnjik V. Obrazloženje Vlade je bilo da se vakcine dogovaraju samo na državnom nivou i da Svetska zdravstvena organizacija ne poznaje mogućnost donacija.

Severna Makedonija takođe dobija vakcine od Srbije

Republika Severna Makedonija do prvog februara ove godine dobila je tačno nula vakcina. Srećom, iz Srbije joj je pre četiri dana stiglo 4.680 doza vakcina Fajzer. I ova zemlja polako gubi nadu da će moći da u nekom razumnom roku pribavi tzv. zapadne vakcine, pa se i sama upustila u saradnju sa Kinom, kako bi nabavila Sinofarmove.

Ukrajina – vakcine kao političko pitanje

Do sredine februara ova zemlja od 44,3 miliona stanovnika je dobila samo 117.000 Fajzerovih vakcina. Očekuje da će uskoro dobiti još 3,7 miliona od kompanije AstraZeneca preko COVAX programa.

U Ukrajini vakcinacija još nije zvanično počela, mada se proruski separatisti navodno već vakcinišu na istoku zemlje Stpunjikom V. Pitanje vakcina je, kao i svako drugo, u ovoj zemlji obojeno politikom, pa se tako Ukrajinci verovatno ni neće vakcinisati ruskim vakcinama.

Izvor: Euronews

Foto: MasterTux, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar