Home VestiPolitika i društvo Kese koje čine Beograd lepšim mestom za život

Kese koje čine Beograd lepšim mestom za život

by bifadmin

Poslednjih meseci sve više ljudi umesto plastičnih kesa sa sobom u radnju nosi platneni ceger i tako pomaže zaštiti životne sredine. Nije mali broj ni onih koji žele da daju i veći doprinos. Oni su se redakciji Energetskog portala obratili u želji da saznaju kako bi mogli da se uključe u program reciklaže.

Jedan od programa koji vodi Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“ dugi niz godina sprovodi se pod nazivom „Eko-kesa za čistiji grad“ a njegov cilj je da građanima omogući da što više otpada, koji je moguće reciklirati, stave u proces reciklaže.

Prijava za učešće u programu je vrlo jednostavna – dovoljno je da odete u pogon „Gradske čistoće“ na opštini na kojoj živite u periodu od 6 sati ujutru do 13:30 sati i da ponesete račun Infostana sa sobom. Kada se jednom prijavite ne morate ponavljati čitav proces iz godine u godinu jer se prijava automatski obnavlja i ostaje trajno zabeležena.

Više od 15.000 beogradskih domaćinstava je već uzelo učešće u ovoj akciji.

U akciji učestvuje svih deset beogradskih opština (Novi Beograd, Zemun, Čukarica, Savski venac, Rakovica, Vračar , Zvezdara, Stari grad, Voždovac i Palilula) koje su u nadležnosti preduzeća.

Šta konkretno treba da uradite?

Građani su dužni da iznesu eko-kese do 10 časova (uveče) ispred svojih domova u terminima u kojima se prikupljaju „eko-kese“ u trećoj smeni, odnosno u prvoj smeni do 06:30 časova. Važno je napomenuti da jedinstveni bar kod koji dobijete u pogonu, nalepite na svaku kesu pojedinačno.

Raspored skupljanja kesa je sledeći:

-GO Novi Beograd i GO Voždovac ponedeljak (treća smena – Pinosava, Beli potok, Ripanj, Jajinci)
-GO Zemun utorak (treća smena)
-GO Čukarica sreda (treća smena)
-GO Savski venac i Rakovica četvrtak (treća smena)
-GO Vračar i Zvezdara petak (treća smena)
-GO Stari grad i Palilula subota ( prva smena, centralni deo)
-GO Voždovac i Palilula nedelja (prva smena, Palilula leva obala: Borča, Ovča, Кrnjača), ( treća smena – Voždovac centralni deo)

Kesa od 120 litara dovoljna je za odlaganje reciklabilnog otpada za jednu sedmicu, pa ste tako sa 24 kese snabdeveni tokom perioda od šest meseci.

Šta se odlaže u „Eko-kese“?

-Papir: kartonske kutije (bez lepljive trake, plastike i stiropora), braon karton (bez lepljive trake), kartonske kese, sveske, novine, časopisi, koverte, tetrapak kutije od sokova i mlečnih proizvoda
–MET ambalaža: aluminijumske limenke od pića
–PET ambalaža: providne plastične boce od napitaka, providne boce od jestivog ulja i zatvarači

Šta se ne odlaže u „Eko-kese“?

-Indigo papir, fotografije i foto papir, nauljeni i prljavi papir
-Ubrusi, papirne maramice i toalet papir
-Ispražnjene konzerve od mesnih proizvoda, voća i povrća, metalne tube, alat, žica, čelične trake, metalni zatvarači, dozeri ili spej doze od boja i lakova
– PS čaše od pića ili od jogurta, penasti PS (stiropor), bezbojna čista folija od LDPE, ostale vrste plastike ili mešane plastike
-Neprovidne boce od sredstava za ličnu i kućnu higijenu

Nakon što „Gradska čistoća“ sakupi kese, one se odvoze u „Pogon za prikupljanje i promet sekundarnih sirovina“ u Višnjičkoj ulici.

Popust na odnošenje smeća

Ukoliko mesečno iznesete četiri popunjene „Eko-kese“ ostvarujete pravo na 20 odsto popusta na uslugu odnošenja smeća sa uplatnice Infostana. Zato je važno zalepiti bar kodove, jer se uz pomoć njih prati količina kesa u koje ste pravilno odložili otpad.

Marija Milošević iz „Gradske čistoće“ kaže da se akcija svake godine uspešno sprovodi uz veliko odobravanje građana prestonice, i da zaposlenima ovog preduzeća jedini problem predstavljaju „sekundarci“ (sakupljači sekundarnih sirovina) koji znaju kada su termini skupljanja otpada pa često odnose kese, pre nego što do radnici „Gradske čistoće“ dođu do njih. Nažalost, rešenje za taj problem nije u njihovoj nadležnosti.

Opština Vračar je imala simpatičnu i korisnu akciju u sklopu projekta „Eko patrola“ kada je postavljala eko-holdere sa biorazgradivim kesama da bi građani imali olakšan pristup kesama za odlaganje izmeta kućnih ljubimaca.

Ukoliko imate neke nedoumice ili pitanja vezana za akciju „Eko-kesa za čistiji grad“, možete pozvati broj Info centra „Gradske čistoće“ – 011/3314002, svakog radnog dana od 7 do 15 časova.

Jovana Canić

Izvor: Energetski portal

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Arsic Andjelka Nušićeva 12 22. април 2021. - 13:52

Molim da mi pošaljete kese za smece koje je za reciklazu .Hvala pozdrav

Odgovori

Ostavite komentar