Home VestiIT i nauka Naučnici tvrde da je Sahara nekada bila zelena

Naučnici tvrde da je Sahara nekada bila zelena

by bifadmin

Najnovija istraživanja okeanografa pokazala su da je veliki deo saharske pustinje hiljadama godina unazad bio zelen. Međutim, danas je, gledajući ovo nepregledno žuto prostranstvo, teško zamisliti bujnu floru i faunu koja je nekada krasila sever Afrike.

Ipak o njenom prethodnom postojanju svedoče pećinski crteži na kojima su prikazani krokodili, žirafe i ljudi koji plivaju. Da, na ovim prostorima je bilo i vode, i to u vidu reka i jezera.

No, osim praistorijskih crteža, teoriju o “zelenoj Sahari” potvrđuju i sedimenti izvađeni iz Mediteranskog mora koje su ispitivali okeanografi sa Havajskog univerziteta. Oni su otkrili da su se u proteklih 160.000 godina na prostorima Severne Afrike odigrale velike klimatske promene.

Prema njihovoj teoriji, Sahara je imala bujnu vegetaciju zahvaljujući rekama koje su kroz nju proticale, a koje su u međuvremenu presušile. Za to su zaslužne neznatna promena Zemjine orbite i topljenje polarnog leda koje je u različitim delovima sveta pojačavalo ili padavine ili suše.

Promena klime podstakla je velike migracije tamošnjeg stanovništva ka predelima koji nude bolje uslove za život. Oni koji su međutim ostali u Sahari morali su da se prilagode teškim uslovima za preživljavanje, u čemu im je značajno pomagalo praćenje monsunskih ciklusa. Više o tome možete pročitati u vesti o prvoj opservatoriji na svetu koja se nalazila na prostoru današnjeg Egipta.

Izvor: Phys.org

Foto: Falkenpost, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar