Home VestiIT i nauka Ko će činiti prvu civilnu posadu u Zemljinoj orbiti?

Ko će činiti prvu civilnu posadu u Zemljinoj orbiti?

by bifadmin

Do kraja ove godine SpaceX će poslati prvu potpuno civilnu posadu u Zemljinu orbitu. Kartu za ovo putovanje već je kupio jedan milijarder, ali u letelici ima mesta za još troje putnika.

Džared Ajzakmen (37), osnivač Shift4 Payments, je još u detinjstvu doneo odluku da putuje u svemir, samo nije bio siguran kako bi to mogao izvesti. Srećom, u proteklih 20 godina bavio se ovozemaljskim IT biznisom koji mu je doneo milijarde. Sada će mu taj novac pomoći da ostvari dečački san.

Za javnosti još uvek nepoznatu svotu novca on je kupio karte za putovanje letelicom kompanije SpaceX. Sebi je ostavio jednu, a ostale tri će dati zainteresovanim licima koja će na neki način doprineti njegovim ciljevima.

Jedna putnica je već izabrana – zdravstvena radnica iz dečje bolnice Sent Džud. Treću kartu će dobiti preduzetnik koji koristi Shift4Payments sistem, a u izbor za njihovog četvrtog saputnika ući će svi oni koji ovog meseca budu donirali novac bolnici Sent Džud.

Ajzakmen će naime organizovati lutriju čiji cilj je prikupljanje donacija za pomenutu dečju bolnicu. Nada se da će na taj način prikupiti 200 miliona dolara za ovu zdravstvenu ustanovu.

Kada okupi posadu, ona će morati da završi brojne obuke i testove kako bi mogla da se upusti u ovaj poduhvat. A kada prođe iscrpljujuće treninge, prva civilna posada koja će izaći izvan Zemljine orbite trebalo bi na svoj put da krene krajem ove godine. Oni će kružiti oko naše planete dva do četiri dana i potom će sleteti na obalu Floride.

Foto: SpaceX-Imagery, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar