Home VestiPolitika i društvo Ministarstvo prosvete bi da preko noći s izdavačima promeni Zakon o udžbenicima

Ministarstvo prosvete bi da preko noći s izdavačima promeni Zakon o udžbenicima

by bifadmin

Ministarstvo prosvete je pozvalo izdavačke kuće da do 12. februara podnesu predloge o izmenama članova Zakona o udžbenicima. Za to su imali dva dana, a za obrazloženje tih zahteva im je dat rok do naredne srede.

„Smatramo da su rokovi za ovako ozbiljan zadatak, kao što je izmena Zakona o udžbenicima, izuzetno kratki”, kaže za Startit Dnevnik Ljiljana Marinković, generalna direktorka Kreativnog centra.

Kako stoji u mejlu koji kruži društvenim mrežama, a čiju je verodostojnost Marinković potvrdila Startitu, Ministartsvo ovo čini kako bi unapredilo primenu Zakona i podzakonskih akata.

Međutim, postavlja se pitanje zašto se to radi na prečac? Šta je sporno u trenutnoj primeni postojećeg pravnog okvira, da bi stvari morale da se menjaju po hitnom postupku?

Pitanje udžbenika je svake godine iznova sporna tema. Rapravlja se o njihovoj ceni i kvalitetu. Šta sada treba izmeniti, to su pitanja koja postavljamo resornom ministartvu i izdavačkim kućama, jer obrazovanje je jedno od stubova svakog zdravog društva.

Petar Paunović

Izvor: Startit

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar