Home VestiPolitika i društvo Stigla zvanična potvrda da Iran proizvodi obogaćeni uranijum

Stigla zvanična potvrda da Iran proizvodi obogaćeni uranijum

by bifadmin

Ono što su ranije stručnjaci za atomsku energiju samo nagađali sada su potvrdile i UN – Iran zaista proizvodi uranijum dovoljno bogat da se od njega može napraviti jezgro atomske bombe.

Da podsetimo, Iran već dve godine krši nuklearni sporazum iz 2015. koji su zaključile SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, a koji toj zemlji brani da obogaćuje uranijum iznad četiri procenta.

U početku se mislilo da je odluka Irana da počne da krši sporazum inicirana povlačenjem Donalda Trampa iz ovog dogovora i uvođenjem američkih sankcija persijskoj zemlji.

Međutim, u poslednjih nekoliko meseci postalo je jasnije da je Iran uložio ozbiljna sredstva u proizvodnju obogaćenog uranijuma, od čak 20 odsto. Sada je to potvrdila i Međunarodna agencija za atomsku energiju, koju su osnovale Ujedinjene nacije.

Sve ovo se dešava u momentu kada je Belu kuću napustio Tramp koji nije bio u dobrim odnosima sa zvaničnim Teheranom, a zamenio ga Bajden od kojeg se očekivalo da unapredi saradnju, a možda čak i da Iranu ukine sankcije. No, zvanična potvrda proizvodnje obogaćenog uranijuma svakako neće olakšati neke buduće pregovore.

Foto: raandree, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar