Home VestiZabava Dogecoin pao podjednako brzo kao što je i porastao

Dogecoin pao podjednako brzo kao što je i porastao

by bifadmin

Vrednost dogecoina u petak je porasla za 1.100 odsto na 0,078 dolara, čime je njegova tržišna vrednost dosegla osam milijardi dolara. Međutim, ovako brz, a pre svega neosnovan rast nije bio održiv na duže staze, pa je vrednost pomenute kriptovalute već u nedelju pala za više od 70 odsto.

Pošto je članovima Reddit-a i drugim malim ulagačima koji su učestvovali u operaciji “GejmStop” blokirana dalja kupovina akcija ove firme na RobinHudu, aplikaciji za trgovanje koju su koristili u borbi protiv hedž fondova, oni su se okrenuli – kriptovalutama. Time su podigli njihovu tržišnu kapitalizaciju na 1,07 biliona dolara, što je vrednije od PayPal-a, MasterCard-a i Visa-e zajedno.

U njihovoj navali na kriptovalute, pored svima znanog bitkoina, veliku pažnju privukao je široj javnosti manje poznat dogecoin, čija vrednost je tada porasla za 1.100 procenata.

Ovo možda i ne bi bila značajna vest da se ne radi o kriptovaluti koja je pre sedam godina nastala u šali, parodirajući pomamu za kriptovalutama. Naime, prvo je jedan tviteraš naglas razmišljao o kriptovaluti koju bi krasio lik psa iz jednog poznatog mima, a potom je odlučio da ode dalje od razmišljanja. Tako su Bili Markus i Džekson Palmer, obojica programeri, kreirala sistem za plaćanje koji je, pored svoje osnovne funkcije, trebalo da bude i zabavan.

Kako došlo, tako i otišlo

Dan pre naglog rasta vrednosti dogecoina opet se na Tviteru oglasio Ilon Mask, i to opet sa porukom koja je izazvala istu onakvu buru kakvu je izazvala njegova sugestija da treba podržati GejmStop. On je naime okačio fotografiju naslovne stranice fiktivnog časopisa o psima, što je njegovim najvernijim sledbenicima bilo dovoljno da se obruše na kriptovalutu sa poznatim kučetom na naličju. U kojoj meri je i on doprineo rastu vrednosti dogecoina još nije poznato.

Ali valuta je svakako probila svoj rekord, i postala poznatija široj javnosti.

Međutim, već u nedelju ujutru dogecoin je vredeo tek 0,022 dolara. Razlog za ovakav pad kriptovalute je isti kao i uzrok njenog rasta – investitori su opet dobili mogućnost da kupuju akcije. Dogecoin je ceo taj dan bio izuzetno nestabilan, skačući i padaju po 20 i više odsto u periodu kraćem od sat vremena.

Izvor: Forbes, Independent

Foto: MazRx, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar