Home VestiEkonomija Posle godinu dana poniranja, cena sirove nafte beleži rekordne nivoe

Posle godinu dana poniranja, cena sirove nafte beleži rekordne nivoe

by bifadmin

Juče je američka sirova nafta, po prvi put od januara 2020. godine, dostigla vrednost od 54,8 dolara po barelu. Severnomorska nafta brent je porasla na 57,65 dolara za barel. Ovo je značajno bolji rezultat od onog koji su nafti prošle godine prognozirale kreditne agencije

Cena nafte inače raste postepeno još od kraja prošle godine, kada je javnosti saopšteno da počinje masovna imunizacija. To međutim nije bio jedini razlog za skok vrednosti nafte, kojem je doprinelo i januarsko ograničavanje proizvodnje od strane OPEK-a i njegovih saveznika.

Ako najveći proizvođači nafte budu istrajni u svojim nastojanjima da proizvodnju održe ispod nivoa tražnje, zalihe ovog energenta će nastaviti da se smanjuju a njegova cena da raste, tvrde analitičari švajcarske UBS banke. Oni predviđaju da će do druge polovine ove godine cena brenta dostići 63 dolara po barelu i nastaviti rast do 65 dolara do prvog kvartala 2022. S druge strane, Goldman Saks procenjuje da će severnomorska nafta već do jula ove godine stići do cene od 65 dolara za barel.

Ipak, sve ovo ne znači da je nafta na sigurnom putu ka oporavku. Prepreku na ovom putu predstavljaju vesti o novim sojevima korona virusa, koji se brže šire i koji bi mogli dovesti do novih ograničavanja kretanja a samim tim i pada potražnje za pomenutim energentom. Takođe, na njenu cenu utiče i sporiji tempo vakcinacije od očekivanog.

Zato i sam OPEK predviđa sporiji rast tražnje za naftom nego što je ranije prognozirao.

Izvor: Oilprice

Foto: IADE-Michoko, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar