Home VestiPolitika i društvo Grčka će ovog leta primati i vakcinisane i nevakcinisane turiste

Grčka će ovog leta primati i vakcinisane i nevakcinisane turiste

by bifadmin

Ukoliko se epidemiološka situacija u ovoj zemlji popravi, Grčka će se otvoriti za turiste već od maja.

Njena vlada bi do kraja marta trebalo da ukine ograničenja koja se odnose na trgovački sektor i da otvori škole, a od aprila bi mogla dozvoliti i otvaranje bašti restorana. Ako sve bude išlo po planu već od maja bi trebalo da počne turistička sezona, jer je ovaj sektor izuzetno bitan za grčku ekonomiju.

Da podsetimo, u prethodne dve nedelje veći deo grčke ekonomije nije radio, zbog čega je ova zemlja izgubila 1,2 milijarde evra u poreskim prihodima.

Ova država se još nije oporavila od ekonomske krize koja ju je mučila celu prethodnu deceniju, kada je upala u novu, prouzrokovanu pandemijom korona virusa. Sada velike nade polaže u smirivanje epidemiološke situacije i oporavak turizma.

Ministar turizma Haris Teoharis najavio je da će Grčka ovog leta najverovatnije biti otvorena za sve zdrave turiste, bilo da su vakcinisani ili ne. Oni koji su vakcinisani pak neće morati na granici da pokažu negativan PCR test, dok za nevakcinisane važi suprotno – ili test ili dve nedelje karantina.

Što se tiče bezbednosti u samoj Grčkoj, tamo će se na turističim mestima sprovoditi masovna vakcinacija. Imunizacija će se prvo obavljati na malim ostrvima u Egejskom i Jonskom moru. Planirano je da nekih 40-tak ostrva koja imaju manje od 1.000 stanovnika sprovede vakcinaciju, a kako Grčka bude dobijala još vakcina tako će se povećavati i broj mesta u kojima se nudi mogućnost imunizacije.

Foto: Bif

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar