Home VestiPolitika i društvo Sve više porodilja ostaje bez posla

Sve više porodilja ostaje bez posla

by bifadmin

Organizacija „Mame su zakon“ ukazala je juče, na Međunarodni dan žena, da broj nezaposlenih porodilja raste i da ih je u 2019. bilo 2.099 više nego u 2018. godini.

Nezaposlenih majki ima srazmerno među onima koje su rodile prvo, drugo, treće ili četvrto dete, što, kako kažu, pokazuje da mera podrške za treće i četvrto dete nije dala željeni rezultat i da se sveukupno nije povećao broj novorođenčadi.

“Skupe mere ne dovode do povećanja nataliteta jer su umesto na porodice koje čekaju svoje prvo ili drugo dete usmerene na porodice koje čekaju treće ili četvrto dete“, ističe se u saopštenju i navodi da više od polovine porodica ima samo jedno dete, a prosečan broj dece u porodicama širom Srbije je 1,6.

Podatak da raste broj studentkinja i učenica u grupi ekonomski neaktivnih porodilja u saopštenju je ocenjen kao „zabrinjavajući“ jer je u 2019. godini bilo 820 takvih slučajeva, što je za 132 više nego godinu dana ranije.

Dodaje se da je “24.375 žena, koliko je ukupno nezaposlenih i ekonomski neaktivnih porodilja u 2019. godini, broj koji upozorava da se demografska i populaciona politika mora najhitnije menjati”.

Izvor: Fonet

Foto: PublicCo, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar