Home VestiEkonomija Intel će ulagati u proizvodnju čipova kako bi manje zavisio od azijskih proizvođača

Intel će ulagati u proizvodnju čipova kako bi manje zavisio od azijskih proizvođača

by bifadmin

Pet Gelsinger, novi izvršni direktor Intela, izjavio je juče da nije pametno što se 80 odsto čipova za kompjutere nabavlja iz Azije, i najavio ulaganja koja će uravnotežiti ponudu na ovom tržištu.

Pandemija korona virusa i nestašice koje je ona izazvala podstakle su mnoge proizvodne kompanije da razmotre održivost svojih dosadašnjih modela snabdevanja sirovinama. Tako je EU odlučila da subvencioniše lokalnu proizvodnju baterija za električna vozila, kako ne bi previše zavisila od kineskih dobavljača.

Slična kritika zavisnosti od azijskih dobavljača sada se može čuti i od Intelovog rukovodstva ali je vezana za čipove, “jednu od kritično važnih tehnologija sadašnjice, koja se ugrađuje u svaki pametni telefon, svaki kompjuter, svako savremeno vozilo isl”.

Naime, najviše čipova za kompjutere se proizvodi u Aziji. Najdominantniji na tom tržištu su tajvanski TSMC i južnokorejski Samsung. Svaki put kada oni ne mogu da podmire svetsku tražnju nastaju globalne nestašice čipova.

Kako se to više ne bi dešavalo, američka kompanija Intel isplanirala je početak proizvodnje čipova za druge kompanije po njihovim konkretnim nacrtima. Dok ne započne taj biznis, Intel će ulagati u proizvodnju čipova za sopstvene potrebe. U te svrhe će investirati 20 milijardi dolara u dve nove fabrike u Arizoni, a pored toga će se uložiti i u jačanje kapaciteta u svojim postrojenjima u Irskoj.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar