Home VestiPolitika i društvo Izrael posle uspešne vakcinacije otvara svoju ekonomiju

Izrael posle uspešne vakcinacije otvara svoju ekonomiju

by bifadmin

Izrael, svetski predvodnik u vakcinaciji, je zahvaljujući već vidljivim efektima masovne imunizacije ovog vikenda otvorio najveći deo svoje ekonomije.

Ova bliskoistočna zemlja je za samo dva meseca vakcinisala i revakcinisala 40 odsto svoje populacije. Do sada je ukupno 52 odsto Izraelaca primilo bar prvu dozu Fajzerove vakcine. Izrael je uspeo da nabavi preko 8,6 miliona vakcina ove kompanije sklopivši dogovor sa Fajzerom o deljenju medicinskih podataka, odnosno podataka o vakcinaciji i njenim efektima. U studiji sprovedenoj “uživo” pokazalo se da ova vakcina značajno smanjuje broj hospitalizacija i pacenijata koji završavaju na kiseoničkoj potpori ili na respiratorima.

Vakcinacija je u kombinaciji sa strogim karantinskim merama dovela i do smanjenja broja zaraženih, koji je u padu već više od mesec dana. Zbog toga se ova zemlja odlučila da ublaži neke restrikcije koje je građanima nametnula, kao i da otvori aerodrome.

Takođe će biti otvoreni i kafići i restorani, sale za svečanosti, sportske dvorane, hoteli i škole, ukoliko se njihovi posetioci i dalje budu pridržavali mera za sprečavanje širenja zaraze. Neka od tih mesta će pak biti otvorena samo za vakcinisane ljude.

Pandemija korona virusa je žestoko pogodila izraelsku ekonomiju. Nezaposlenost je porasla na 18,4 odsto, najviše kao posledica strogih antipandemijskih mera, zbog kojih mnogi ugostiteljski objekti maltene nisu radili. Međutim, sada, kada se čini da je ova zemlja na putu da iskoreni pandemiju, očekuje se i rast potrošnje a samim tim i privrede.

Osim ako se ne pokaže da vakcine ne pomažu mnogo protiv novih sojeva korona virusa, ali za sada stručnjaci misle da imaju bar neko dejstvo na njih.

Izvor: Euronews

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar