Home VestiPolitika i društvo Kina planira da vakciniše pola milijarde svojih građana za samo 4 meseca

Kina planira da vakciniše pola milijarde svojih građana za samo 4 meseca

by bifadmin

Ako se pitate zašto je Kina do sada izvozila vakcine umesto da imunizuje sopstveno stanovništvo, odgovor na to pitanje nemamo, ali ono što znamo je da će u skorijoj budućnosti započeti masovnu vakcinaciju. Prema njenom, veoma ambicioznom planu, do kraja juna bi trebalo da vakciniše 40 odsto svog stanovništva, koje broji ukupno 1,4 milijarde građana.

Kina je među prvim državama u svetu koje su počele da proizvode vakcine protiv Kovida, ali to se nije odrazilo na njenu stopu imunizacije. Do sada je u ovoj zemlji tek četiri odsto stanovništva primilo vakcinu.

To će se međutim uskoro promeniti jer ova zemlja ulazi u veliku kampanju masovne imunizacije, sa planom da vakciniše četiri miliona ljudi na dnevnom nivou.

Da li je ovo izvodljivo?

Koliko je to realno istraživao je Rojters, koji je došao do podataka da ova zemlja ima kapacitete da do kraja godine proizvede 3,6 milijardi doza tri odobrene vrste vakcina. Od toga se 3,1 milijarde doza daje sa dva, zato što su u pitanju vakcine koje zahtevaju revakcinaciju, međutim još 500 miliona doza se daje samo jednom. To znači da Kina teoretski ima proizvodni kapacitet za pravljenje vakcina, mada se ne zna da li ga u potpunosti koristi, ali još uvek su pod znakom pitanja njene organizacione sposobnosti, budući da se radi o zaista ogromnom broju stanovnika.

I sami Kinezi su oprezni kada pričaju o ovim planovima. Do poverenja građana u vakcine se još nije ni stiglo jer se još razmatraju proizvodni kapaciteti.

Gao Fu, čelnik kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, kaže da ova zemlja ima potencijal za tako veliki obim proizvodnje ali da je pitanje koliko brzo se ovaj potencijal može ispuniti a da se vodi računa o standardima kvaliteta.

Naime, pre početka masovne proizvodnje, proizvodne linije u fabrikama trebalo bi da prođu ispitivanja i završna podešavanja, a svaki, makar i mali incident, bi mogao odložiti početak masovne vakcinacije.

Ovo nije ništa neuobičajeno u globalnoj trci u proizvodnji vakcina – i zapadna konkurencija imala je sličnih problema, pa su mnoge farmaceutske kuće kasnile sa isporukom vakcina.

Foto: fernandozhiminaicela, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar