Home VestiEkonomija Republika Srpska: Cena stiropora diže cenu kvadrata

Republika Srpska: Cena stiropora diže cenu kvadrata

by bifadmin

Proizvođači stiropora podigli su cene između 40 i 50 odsto, što je izazvalo velike probleme na tržištu, javlja Glas Srpske.

Ovo poskupljenje najviše je pogodilo one koji grade kuće ili stanove, posebno kada se rade fasade.

Stiropor je kao termoizolacioni materijal jedna od ključnih stavki prilikom gradnje, a investitori i građevinci ističu da će talas njegovog poskupljenja kakav se ne pamti sigurno uticati na potražnju i na rast cene kvadrata stanova.

Treće poskupljenje od početka godine

U preduzeću Građus iz Kotor Varoši u Republici Srpskoj ističu da su ostali u šoku kada su videli novi cenovnik koji im je pristigao od dobavljača.

“Građus je kao izvođač završnih radova u građevinarstvu na tržištu prisutan 20 godina, a prodajom građevinskog materijala i opreme bavi se 15 godina i nikada se nismo susreli sa ovakvim poskupljenjem koje je u mahu iznosilo čak 46 odsto. Nadamo se da je ovo ipak kratkoročni poremećaj tržišta i da će cene biti stabilizovane na približnom nivou kao pre ovog udara. Ukoliko se to ne dogodi, sigurno je da će se to odraziti na poslovanje kompletne građevinske operative u Srpskoj, jer će investitori, a posebno vlasnici privatnih kuća, verovatno čekati bolje vrijeme za izvođenje planiranih radova”, rekao je za Glas Srpske menadžer u Građusu Darko Gavrilović i dodao da je ovo treće poskupljenje od početka godine te da je u prethodna dva slučaja rast cena bio po pet odsto.

Gavrilović ističe da su prva dva poskupljenja jedno vreme uspeli amortizovati zalihama, ali da je sada rast cena neminovan.

Da će do poskupljenja doći saglasni su i u prijedorskom građevinskom preduzeću MB modul, iz kojeg su već ranije upozorili na rast cena pojedinih građevinskih materijala.

“Ovo poskupljenje će uticati na cenu svih radova, a cene kvadrata pet do sedam odsto”, rekao je direktor ovog preduzeća Milan Mamlić.

Izvor: Glas Srpske

Foto: JensRS, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar