Home VestiEkonomija Ministarstvo reagovalo na vest da Novosađani pomažu domaćim proizvođačima krompira

Ministarstvo reagovalo na vest da Novosađani pomažu domaćim proizvođačima krompira

by bifadmin

Ministarstvo poljoprivrede reagovalo je na vesti o problemima domaćih proizvođača krompira koji ne mogu da prodaju prošlogodišnji rod, tako što je posredovalo između proizvođača u otkupu određenih količina ove robe, potvrđeno je Tanjugu u ministarstvu.

Ovih dana u dvorište porodice Gujaničić u selu Akmačići kod Nove Varoši koja ima čak 500 tona krompira na lageru stigao je šleper u koji je utovareno prvih 30 tona ovog povrća, prenosi Regionalna informativna novinska agencija (RINA).

„Svesni smo da je ova proizvodnja jako promenljiva i da sve zavisi od godine do godine, ali sada je došlo do kulminacije. Bili smo potpuno bespomoćni kad je prodaja u pitanju, ali sada vidimo to svetlo na kraju tunela. Danas je otišao deo robe, a očekujemo da će uskoro biti prodat i još deo prošlogodišnjeg krompira. Ne moramo nešto mnogo da zaradimo, važno je da ne budemo u velikom gubitku kako bi mogli da se spremamo za novu, ovogodišnju setvu“, rekao je za RINU proizvođač Radoš Gujaničić.

Problem u plasmanu srpskog krompira nastao je, kako je navedeno, zbog velikih količina robe i vrlo male potražnje, jer su i Evropa i region preplavljeni ovim povrćem, ali je rešenje pronađeno u tome da domaći marketi otkupe robu od srpskih poljoprivrednika, navodi agencija.

Prema ovim navodima, određene količine krompira će biti otkupljene od proizvođača iz Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Nove Varoši i Prijepolja, jer su to područja gde ima najkvalitetnije robe koja ispunjava stroge kriterijume kupaca.

„Njegova proizvodnja je potpuno prirodna, ne prska se i ne sadrži nikakve hemikalije. Dobili smo obećanje da neće propasti, pa se nadamo da će tako i biti“, rekao je Branko Gujaničić iz Akmačića.

Deo roda krompira prethodnih dana otkupljen je i od proizvođača iz sela gornjomilanivačkog kraja, kao i iz Ivanjice.

Izvor: Tanjug, RINA, 021.rs

Foto: Rupprich, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar