Home VestiIT i nauka U Moskvi će uskoro biti moguće platiti kartu za metro skeniranjem lica

U Moskvi će uskoro biti moguće platiti kartu za metro skeniranjem lica

by bifadmin

Do kraja ove godine prolaznici kroz moskovski metro će dobiti priliku da plaćaju vozne karte tehnologijom skeniranja lica.

Prema rečima Andreja Kičigina, šefa za bezbednost moskovskog metroa, tehnologija poznata pod imenom “FacePay” je trenutno u fazi testiranja, a ako sve bude išlo po planu ovaj sistem će do kraja 2021. godine zaživeti u metro stanicama u glavnom gradu Rusije.

Njegovo funkcionisanje obezbeđivaće kamere za prepoznavanje lica koje se nalaze na mestima za plaćanje karata. Te kamere su već instalirane u mnogim metro stanicama u Moskvi, i premda još ne služe za plaćanje, pokazale su se kao korisne i za neke druge stvari, kao što je identifikovanje kriminalaca i džeparoša.

U ruskoj prestonici inače postoji veliki broj kamera sa tehnologijom za prepoznavanje lica, koje su bile u žiži interesovanja javnosti prošle godine kada su korišćene za “hvatanje” građana koji su kršili karantinske mere.

U velikom delu sveta ovakve kamere smatraju se pretnjom po privatnost građana, što je donekle slučaj i u Rusiji. Naime, tamo je letos sprovedena anketa koja je pokazala da samo 47 odsto građana podržava ovu tehnologiju.

Foto: Tumisu, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar