Home VestiPolitika i društvo Pozitivna prva saznanja o efektima vakcinacije

Pozitivna prva saznanja o efektima vakcinacije

by bifadmin

U zemljama u kojima je veliki deo populacije vakcinisan počeli su značajno da se smanjuju brojevi zaraženih i, što je još bitnije, preminulih.

U Izraelu, gde je 57 odsto odraslih primilo bar jednu dozu vakcine, a 52 odsto obe, broj novozaraženih je ovih dana na najnižem nivou još od prošlog novembra. Krajem januara, na vrhuncu zaraze, u ovoj zemlji je bilo preko 10.000 novozraženih na dnevnom nivou a sada ih ima oko 540 i taj broj je u konstantnom padu.

U Velikoj Britaniji, gde je 57 odsto odraslih dobilo bar jednu dozu vakcine protiv Kovida, broj novozaraženih se smanjio za više od 16 puta od trenutka kada je počela vakcinacija.

Ipak, ni u jednoj od ovih zemalja rezultati imunizacije nisu bili vidljivi odmah. Na početku imunizacije brojke novozaraženih su rasle ali kada je dostignut dovoljan procenat vakcinisanog stanovništva i kada su uvedene karantinske mere, taj broj je počeo da pada. On se i dalje nalazi u padu. Tako Velika Britanija, koja ima 66,65 miliona stanovnika, sada na dnevnom nivou ima manje zaraženih nego Srbija.

Ove dve zemlje do nedavno su služile kao pozitivan primer ostatku sveta, međutim sada stižu slične vesti i sa drugih kontinenata.

U SAD pada broj smrtnih slučajeva

Naime, više od 93,6 miliona ili 28,2 odsto Amerikanaca primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv korona virusa, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Potpuno je vakcinisano 51,5 miliona ili 15,5 odsto stanovništva.

Kako piše Beta, sedmodnevni prosek novih slučajeva zaraze u SAD se povećao tokom protekle dve nedelje sa 53.670 koliko je bilo 14. marta na 63.239 prekjuče, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Međutim, prosečan broj smrtnih slučajeva u istom periodu je opao sa 1.363 na 969, sa tendencijom daljeg pada.

Foto: Elchinator, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar