Home VestiPolitika i društvo Rusi tvrde da njihova vakcina verovatno neće biti brzo odobrena u EU

Rusi tvrde da njihova vakcina verovatno neće biti brzo odobrena u EU

by bifadmin

Rusi ne očekuju brzo odobrenje svoje vakcine u EU, ali ističu kako se nadaju da će odluka kada bude doneta – biti zasnovana na stručnim kriterijumima, a ne na geopolitičkim interesima.

Ruska vakcina Sputnjik V verovatno neće dobiti odobrenje evropskih medicinskih regulatora u bližoj budućnosti, tvrde u ruskom fondu za direktna ulaganja RDIF.

Evropska agencija za lekove (EMA) još analizira rusku vakcinu. „Ako se odobri, verovatno posle juna, mogli bismo dostaviti oko 100 miliona doza za 50 miliona ljudi u EU tokom tri do četiri meseca“, rekao je šef RDIF-a Kiril Dmitrijev za list „Berliner Zeitung“.

Nadamo se stručnoj, a ne političkoj oceni

Rusija očekuje da će, posle Mađarske, i druge članice EU odobriti upotrebu Sputnjika V bez obzira na odluku koju donse EMA. Dmitrijev je rekao da bi Rusija tim zemljama mogla da dostavi prve doze vakcina već u aprilu.

„Očekujemo delegaciju EMA-e sredinom aprila i nadamo se da će odluka o Sputnjiku V biti isključivo stručna, a ne politička“, dodao je Dmitrijev.

Dmitrijev, koji je na čelu fonda odgovornog za međunarodnu distribuciju Sputnjika V, potvrdio je planove o proizvodnji vakcina u Nemačkoj i drugim članicama EU.

Foto: Alexandra_Koch, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar