Home VestiPolitika i društvo Španija zakonski regulisala radni odnos dostavljača

Španija zakonski regulisala radni odnos dostavljača

by bifadmin

Prema novom španskom zakonu svi dostavljači koji rade za onlajn platforme moraju biti prepoznati kao radnici, što znači da će ubuduće imati određena prava koja imaju zaposleni, kao što su na primer doprinosi za socijalno osiguranje. Ovo će se odnositi na platforme poput Deliveroo, Glovo, Stuart, Amazon i UberEats.

Prema pisanju Biltena zakon je usvojen nekoliko nedelja nakon presude suda u Barseloni protiv Deliveroo-a, prema kojoj onlajn platforma mora za svojih 748 angažovanih dostavljača da uplati socijalno osiguranje u ukupnom iznosu od 1,3 miliona evra. Sud je naime utvrdio da ovi ljudi nisu samozaposleni, već da rade za Deliveroo.

Da podsetimo, nešto slično je pokušavala američka država Kalifornija – da primora platforme za naručivanje prevoza Uber i Lift da svoje uposlenike tretiraju kao zaposlene a ne kao nezavisne ugovarače posla. Jer, kao nezavisni ugovarači posla oni nemaju nikakva prava koja imaju osobe u radnom odnosu. Ipak, u SAD se nije u tome toliko odmaklo kao u Evropi, gde je Španija ovu delatnost već zakonski regulisala. Doduše, ovaj proces nije tekao glatko – bunile su se i platforme ali i dostavljači koji su izašli na ulice da protestuju, iz straha da bi novi zakon mogao uticati na njihove prihode u ovim nesigurnim vremenima.

Ovo što se dešava na Pirinejskom ostrvu mogao bi biti samo početak. I Evropska komisija je nedavno pokrenula konsultacije o pravima osoba koje rade za ovakve platforme, sa ciljem da reguliše njihov rad. Međutim, postoji indicija da bi evropski zakon mogao biti naklonjeniji platformama od španskog, zbog čega sada sindikati vrše pritisak na EU da uspostavi pravni okvir poštujući elementarna radnička prava poput – adekvatnih zarada, socijalne zaštite (plaćenih godišnjih odmora, bolovanja i naknada za nezaposlenost) i kolektivnog pregovaranja putem sindikata.

Izvor: Bilten

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar