Home VestiEkonomija Credit Suisse beleži velike gubitke u poslovanju zbog rizičnog poslovanja Archegos-a

Credit Suisse beleži velike gubitke u poslovanju zbog rizičnog poslovanja Archegos-a

by bifadmin

Švajcarska banka Credit Suisse imala je u prvom kvartalu gubitak veći od 228 miliona evra zbog saradnje sa hedž fondom Archegos Capital koji je zbog rizičnih ulaganja bankrotirao.

Tačan gubitak švajcarskog finansijskog giganta u prva tri meseca ove godine iznosio je 252 švajcarskih franaka. Značajan deo ovih gubitaka dolazi iz poslovanja banke Credit Suisse sa pomenutim hedž fondom, koje će ovu banku, kada se sve sabere, ukupno stajati čak 4,4 milijarde švajcarskih franaka.

Šta je dovelo do ovakvih rezultata?

Archegos Capital je koristio novac pozajmljen od velikih banaka kako bi se kladio na vrednost akcija medija. Ispostavilo se – ne baš uspepšno. Naime, kada je medijski gigant ViacomCBS najavio prodaju svojih akcija u vrednosti od tri milijarde dolara, pomenuti hedž fond se survao na tržištu. Tada se Archegos suočio sa zajmodavcima kroz mehanizam zvani margin call. U pitanju je intervencija brokera koji zahteva od investitora da na svoj nalog doda određena novčana sredstva ukoliko su ona pala ispod preciziranog nivoa. Ukoliko on to ne može da plati, broker može u njegovo ime da prodaje akcije. To se zapravo desilo ovom hedž fondu.

Archegos međutim nije bio jedini koji je propao u ovom poslu. Sa sobom je povukao i mnoge velike banke, poput Credit Suisse. Posle toga su glavni investicioni bankar i šef odeljenja za procenu rizika u švajcarskoj banci podneli ostavke, a upravni odbor bi uskoro trebalo da razmatra da li će za 2020. godinu deliti bonuse a na dnevnom redu je i predlog za ukidanje dividendi.

Međutim, kako piše u saopštenju banke, da nije bilo ovog skandala sa američkim hedž fondom, Credit Suisse bi imala rast prihoda od 35 odsto, i značajno bolje poslovanje nego sada. Ako bi se zanemarila ta afera, prvi kvartal 2021. bio bio jedan od najboljih za ovu banku u istoriji.

Ipak, rezultati banke se ne mogu pojedinačno posmatrati, odvojeni od njenih loših plasmana. A senku na njen hipotetički uspeh baca i podatak da bi u drugom kvartalu mogla zabeležiti gubitak od 600 miliona franaka, baš kao posledicu poslovanja sa Archegos-om.

Izvor: CNBC

Foto: stevepb, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar