Home VestiPolitika i društvo Jysk proizvodi ekološki nameštaj od recikliranih ribarskih mreža

Jysk proizvodi ekološki nameštaj od recikliranih ribarskih mreža

by bifadmin

Uoči Dana planete Zemlje kompanija Jysk predstavila je novu kolekciju baštenskog nameštaja sa eko-stolicama napravljenim od starih ribarskih mreža.

Da li ste znali da svake godine u izgubljenim ribarskim mrežama završe i stradaju brojni delfini i foke? Sa druge strane, u ovim mrežama često se zadržavaju i veći komadi plastičnog otpada koji na dnu mora i okeana mogu ostati vekovima! Plastika iz ovog otpada, osim što ugrožava zdravlje naših mora i obala, utiče na čitav biljni i životinjski svet i na zdravlje ljudi. Osnovni problem je u tome što plastika nikada u potpunosti ne „nestane“, a sunčeva svetlost, slana voda i talasi je dodatno razgrađuju. Verovali ili ne, za razgradnju samo jedne plastične flaše potrebno je da prođe čak 500 godina.

Kako bi doprinela rešenju ovog problema, kompanija Jysk odlučila je da stare ribarske mreže otkupi, reciklira i iskoristi za proizvodnju nameštaja. U ovoj kolekciji posebno se ističe stolica Sadjberg od navedenih recikliranih ribarskih mreža. Baštensku stolicu je izradila firma Scancom u koja je deo Lars Larsen grupacije, u sklopu koje posluje i Jysk.

Na koji način od ribarske mreže nastaje stolica?

Stare ribarske mreže koje više nisu upotrebljive otkupljuju se u lukama, čime se direktno sprečava njihovo bacanje u okean. Mreže se potom voze u reciklažne centre gde se pretvaraju u vredni reciklirani sirovi materijal iz kojeg nastaje baštenska stolica. Sama konstrukcija ove stolice je od aluminijuma što je čini veoma izdržljivom, laganom i otpornom na sve vremenske uslove. Ono što je posebno zanimljivo jeste njen dizajn, zahvaljujući kome se nakon upotrebe može lako rastaviti, a svaki njen deo može se adekvatno reciklirati.

Foto: Jysk

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar