Home VestiEkonomija MMF: Kineska ekonomija će ove godine porasti 8,4 odsto

MMF: Kineska ekonomija će ove godine porasti 8,4 odsto

by bifadmin

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je procenu rasta kineske ekonomije za ovu godinu na 8,4 odsto. Ovo je povećanje u odnosu na prognozu iz januara od 0,3 odsto.

Ista institucija predviđa da će kineska ekonomija u 2022. rasti za 5,6 procenata.

Za ovako dobre privredne rezultate Kina može da se zahvali efikasnim merama suzbijanja pandemije, snažnim javnim investicijama i monetarnoj politici koju je tokom krize vodila njena centralna banka.

Ono što pak može negativno uticati na kineski rast, odnosno što ga može usporiti, su tenzije između SAD i Kine, dodaje MMF.

Prema prognozi Fonda, osim kineske, u svetu će u 2021. godini rasti i mnoge druge ekonomije. Primera radi, Indija bi mogla da zabeleži impresivan rast od 12,5 odsto.

Međutim, pošto neće svi beležiti ovako dobre ekonomske rezulate, MMF predviđa da će globalna ekonomija ove godine u proseku porasti za šest odsto, dok bi naredne taj rast mogao da iznosi 4,4 procenta. Ovo je takođe bolja prognoza od prethodne, a kako stoji u saopštenju Fonda, razlog za nju je napredak vakcinacije koji bi mogao ubrzati ekonomski oporavak sveta.

Izvor: MMF

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar