Home VestiIT i nauka Rusija registrovala vakcinu protiv korone namenjenu životinjama

Rusija registrovala vakcinu protiv korone namenjenu životinjama

by bifadmin

U Rusiji je registrovana prva svetska vakcina protiv korona virusa za životinje, samo nekoliko dana pošto su tamošnji naučnici upozorili da bi ovaj virus uskoro mogao početi da se širi i na životinje među kojima se do sada nije prenosio.

Naime, postoje određene indicije da se novi korona virus prenosi među nekim životinjskim vrstama. Za sada najviše takvih slučajeva ima među kućnim ljubimcima ali i među nekim stanovnicima zooloških vrtova.

Iako još uvek nije zvanično potvrđeno da se virus prenosi među životinjama i da to predstavlja opasnost po javno zdravlje, Rusi nisu sedeli skrštenih ruku.

Oni su već razvili i registrovali vakcinu pod imenom Carnivac-Cov, koja za sada predstavlja jedinu svetsku vakcinu namenjenu sprečavanju oboljevanja od Kovida-19 među životinjama.

Prethodno su izvršena klinička ispitivanja na psima, mačkama, polarnim lisicama, glodarima i drugim životinjama. Pokazalo se da vakcina pruža visok stepen zaštite i da je bezbedna za upotrebu. Naime, sve životinje koje su je primile razvile su antitela.

Rusi najavljuju da bi masovna proizvodnja ove vakcine mogla početi već u aprilu ove godine.

Izvor: RT

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar