Home VestiEkonomija Država prodaje “Lastu” i “Petrohemiju”

Država prodaje “Lastu” i “Petrohemiju”

by bifadmin

Ministarstvo privede bi do kraja juna trebalo da raspiše tendere za privatizaciju “Laste” i “Petrohemije” što praktično znači da bi narednih meseci nešto više od 3000 zaposlenih u ovim preduzećima, moglo da dobije novog vlasnika, saznaje “Blic Biznis”.

To ukazuje da i pored teškoća koje se dešavaju zbog pandemije korona virusom, koje su prisutne u celom svetu, država ne odustaje od traganja za potencijalnim kupcima ili strateškim partnerima za kompanije koje su u njenoj ingerenciji, kojih je prema poslednjim podacima nešto više od 70.

Od tog broja, za bar 30 neizvesno je kada će se oglasiti prodaja zbog spornih imovinsko-pravnih, sudskih ili nekih drugih problema. Ono što je izvesno to je da će do kraja godine bar pet strateški važnih firmi ući u proces privatizacije, a prve na tom spisku su “Lasta” i “Petrohemija”.

Pripremljen teren da se narednih meseci objavi tender

Za njih je, prema saznanjima “Blica” gotovo pripremljen teren da se narednih meseci objavi tender jer se od strane privatizacionih savetnika izrada potrebne dokumentacije privodi kraju, a na Ministarstvu privrede je da definiše način i uslove kojima bi mogli da privuku potencijalne kupce ili strateške partnere. Od tih uslova, reč je o ceni, statusu zaposlenih ali i investicija, zavisi da li će se kompanije koje su u prethodnom periodu u razgovorima sa predstavnicima vlasti, pokazale interesovanje, javiti i na zvaničan poziv.

Naš izvor iz Nemanjine 11 tvrdi da interesovanje postoji i da sve pripremne radnje nagoveštavaju da će privatizacija “Laste” i “Petrohemije” biti uspešne odnosno da će se naći vlasnik odnosno strateški partner koji bi unapredio rad ove dve kompanije.

– Što se tiče “Petrohemije” najviše interesovanja do sada je pokazao Gaspromnjeft, koji je i najpoželjniji potencijalni partner jer je većinski vlasnik NIS, koji ima 21 odsto vlasničkog kapitala. Država pak ima 76 posto a tri odsto Lukoil. Sa Rusima se i ranije pregovaralo ali je bilo nesuglasica oko nivoa investicija, dok cena nije bila problem. Posle razgovora predsednika Vućića i prvog čoveka Gaspromnjefta Aleksandra Djukova, krajem prošle godine, formiran je tim koji je te nesporazume trebalo da prevaziđe. Oni su otklonjeni i gotovo je izvesno da će se “Gaspromnjeft” dati ozbiljnu ponudu za strateško partnerstvo – objašnjava naš sagovornil

Dodaje i da je takav model predložio i privatizacioni savetnik i da je na Ministarstvu privrede da definiše koliki će udeo vlasništva da proda.

Država je tu uradila sve pripremne radnje i treba da oglasi uslove prodaje

– Radna grupa i savetnik su procenili i da svih 1990 radnika neće moći da ostane i da prekobrojnima mora da se ponudi adekvatn socijalni programom. Naravno, ovi pregovori ne sputavaju i druge kompanije da se jave na tender – kaže naš izvor.
On dodaje i da je kod “Laste” slučaj manje komplikovan.

– Država je tu uradila sve pripremne radnje i treba da oglasi uslove prodaje 77 posto svog kaptala koliko ima nakon konverzije dugova dok je 23 odsto u rukama malih akcionara. Treba da se definiše da li će ceo paket prodati ili zadržati neki deo ali ono što ostaje nepromenjeno to je da novi vlasnik mora da definiše status nešto više od 1900 zaposlenih. Pored toga vrednovaće se i nivo investicija u obnavljanje voznog parka. Važno je da se zna da je deo dokumentacije privatizacionog savetnika ažuriran i da su i neki novi elementi uneti u procenu vrednosti kapitala ove kompanije u odnosu na 2019. godinu kada je utvrđeno da sto odsto kapitala “Laste” vredi između 16 i 23 miliona evra – kaže naš izvor.

U sindikatima ovih kompanija različita su saznanja oko raspisivanja tendera. U “Lasti” nisu upoznati pa sindikalci ne žele da komentarišu dok u “Petrohemiji” kažu da imaju saznanja da bi tender za njih trebalo da se raspiše narednih meseci.
– Zajednička radna grupa srpske i ruske strane je usaglasila svoje stavove i zaposleni “Petrohemije” u ruskom “Gaspromnjeftu”, koji je većinski vlasnik NIS-a, vide najboljeg partnera. Ovoga puta mi vidimo da “Petrohemija” ide u pravcu završavanja privatizacije – kažu predstavnici sindikalnih organizacija.

Ministarstvo: Do kraja godine novi vlasnici za bar 4 firme

Iz Ministarstva privrede nisu zvanično želeli da komentarišu saznanja “Blic” ali nezvanično nam je rečeno da je plan da do kraja godine bar četiri velike firme dobiju nove vlasnike, među kojima su i Lasta i Petrohemija. To je u autorskom tekstu za “Blic” potvrdila i ministarka Anđelka Atanasković.

-Iako je korona virus uticao na gotovo sve segmente privrede, pa i na usporavanje privatizacionih aktivnosti u 2020. godini, ove godine nas očekuje privatizacija četiri do pet većih firmi. Očekujem da će se popraviti tržišni uslovi i da će se ubrzati postupak privatizacije, a da će preostale firme koje zbog spornih nerešenih pitanja ne mogu još uvek da uđu u proces privatizacije, steći sve uslove i ući u postupak – navela je Atanasković.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar