Home VestiZabava Francuska mladima daje po 300 evra za kulturu

Francuska mladima daje po 300 evra za kulturu

by bifadmin

Francuska će tinejdžerima ponuditi iznos od 300 evra za praćenje kulturnih sadržaja. Taj novac će moći namenski da potroše za ulaznice u bioskope, muzeje ili pozorište, ali i da kupe knjige, pribor za slikanje, instrumente isl.

Svojevrsnom “propusnicom za kulturu” mladi će raspolagati preko posebne aplikacije, a pomenuti iznos će im trajati dve godine.

Ovakav način podsticanja mladih da prate kulturu već je isproban u 14 rejona Francuske i dao je dobre rezultate. Zato će se sada projekat proširiti i obuhvatiti oko 800.000 mladih starosti od 18 godina.

Podsticanje kulture je bilo jedno od predizbornih obećanja Emanuela Makrona, koje će on sada ispuniti. Međutim, umesto prvobitno planiranih 500 evra za kulturu po tinejdžeru, 18-godišnjaci će dobijati 300 evra, a ostatak će biti raspodeljen na mlađe konzumente kulture.

Reakcije na ovu vest su u francuskoj javnosti mahom pozitivne, mada ima i onih koji žale što su “za dlaku” propustili ove podsticaje. Tako je jedan komentar na društvenim mrežama ovih dana glasio: “Teško je danas biti 19-godišnjak”.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar