Nisu svi spremni da ulože u peruansku jagodu, jer je izazov naći potrošača, mada bi vreme pandemije i to moglo da promeni, budući da ljudi mnogo više računa vode o zdravlju
Fisalis, bobica Inka ili peruanska jagoda, jeste voće-povrće iz Latinske Amerike koje se može uzgajati čak i kod nas. Kultivisana je u Evropi još krajem 18. veka, a danas je popularna širom planete.
Za peruansku jagodu se posebno zanimaju povrtari, a neodoljivo podseća na čuveni čeri paradajz. Ono što je čini atraktivnom za uzgajanje jesu ljuske oblika „lampiona“, koje obavijaju plod. Na jednoj biljci može biti i stotinu takvih „lampiona“, sa sočnim plodovima.
Upravo zato ova biljka ima i četvrti naziv, a to je „ljubav u kavezu“, jer plod sazreva unutar „oklopa“, odnosno tog mrežastog lampiona.
Zašto kažemo da je i voće i povrće? Zato što fisalis ima slatkasti ukus poput jagode, dok sa druge strane, zadržava malo kiseline, nalik paradajzu. Ovom neobičnom biljkom uglavnom se dekorišu poslastice ili služi kao dodatak salati, a kako se neguje i prodaje?
Uspeva i u Srbiji, ali na malim površinama zbog zahtevne proizvodnje. Ipak, na kraju se može isplatiti, jer kilogram košta oko 1.000 dinara. Ako ste početnik u ovom biznisu, treba da znate da peruanska jagoda voli sunce i vodu, i da se rasađuje kao paprika.
Nisu svi spremni da ulože u bobicu Inka, jer je izazov naći potrošača, mada bi vreme pandemije i to moglo da promeni, budući da ljudi mnogo više računa vode o zdravlju. Peruanska jagoda jača imunitet, obiluje vitaminima C i B, i ima više kalijuma od banane.
Izvor: Telegraf.rs
Foto: Pixabay