Home VestiEkonomija Tražnja za “superjahtama” na rekordnim nivoima

Tražnja za “superjahtama” na rekordnim nivoima

by bifadmin

Tražnja za “superjahtama” intenzivno raste već godinama, a taj rast nije uspela da osujeti čak ni pandemija korona virusa.

O ovome se doduše ne bi mnogo ni pisalo da Džef Bezos, bivši direktor Amazona, nije nedavno kupio jednu takvu, što je probudilo interesovanje medija za ovu vrstu prevoznih sredstava.

Ispostavilo se da sa rastom bogatstva svetskih milijardera raste i tražnja za velikim i skupocenim jahtama. Sudeći prema stručnjacima za jahte ali i brokerima, u 2020. godini je prodato više “superjahti” nego ikada ranije, a, kako trenutno stvari stoje, ova godina bi mogla da obori njen rekord.

Šta su “superjahte”? To niko tačno ne može da vam kaže, ali postoji neki konsenzus da su u pitanju jahte duže od 22,5 metra, mada neki smatraju da moraju biti i mnogo veće od toga. No, o kojoj god dužini da se radi, to su bez izuzetka izuzetno skupa i moćna plovila. Primera radi, procenjuje se da Bezosova “superjahta” košta oko pola milijarde dolara, što ne čudi budući da je u pitanju “čudovište” dugačko 127 metara.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar