Home VestiEkonomija Američko Ministarstvo pravde povratilo 2,3 miliona dolara koje je Kolonijal pajplajn isplatio hakerima

Američko Ministarstvo pravde povratilo 2,3 miliona dolara koje je Kolonijal pajplajn isplatio hakerima

by bifadmin

Američko Ministarstvo pravde uspelo je da povrati 2,3 miliona dolara u kriptovalutama koje je naftna kompanija „Kolonijal pajplajn“ platila hakerima kako bi mogla da se vrati normalnom funkcionisanju.

Zamenica američkog državnog tužioca, Lisa Monako, rekla je da su istražitelji zaplenili 63,7 bitkoina, čija se vrednost sada procenjuje na oko 2,3 miliona dolara. To je skoro polovina sume koju je „Kolonijal pajplajn“ platio nakon hakerskog napada koji je doveo do velikih nestašica na benzinskim pumpama duž istočne obale SAD, prenosi Rojters.

Da podsetimo, još uvek nepoznata grupa hakera je početkom maja izvela takozvani ransomware napad i preuzela važne podatke ove kompanije. Zatim su tražili da im ona isplati određeni novčani iznos, posle čega će joj omogućiti da pristupi svojim podacima.

„Kolonijal pajplajn“ je po završetku ovog incidenta saopštio da je hakerima platio skoro pet miliona dolara kako bi ponovo imao pristup svom sistemu.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar