Home VestiEkonomija Inflacija u SAD će biti još viša nego što je u martu prognozirano

Inflacija u SAD će biti još viša nego što je u martu prognozirano

by bifadmin

FED je juče značajno podigao svoja očekivanja za ovogodišnju inflaciju, što je uticalo veoma negativno na finansijska tržišta širom sveta.

Prema najnovijim informacijama iz Federalnih rezervi, očekuje se da će ove godine inflacija u Americi iznositi 3,4 odsto, što je za čitav poen više nego što je najavljivano u martu. Međutim, uprkos tome, još nema indicija da će američka centralna banka usporiti sa svojim programom agresivne kupovine obveznica. Ono što ipak signalizira da se nešto dešava je njena najava da bi u narednom periodu mogla podići kamatne stope.

I dok mnoge finansijske organizacije, uključujući i Dojče banku, upozoravaju da rast inflacije može biti izuzetno opasan, a posebno ako mu se ne pristupa sa ozbiljnošću, američke vlasti i dalje tvrde da je on samo privremen. Iako je u pitanju najoštriji porast cena u proteklih 13 godina.

Izgleda da drugačije misle investitori, budući da su posle objave ove vesti zabeležene negativne reakcije na američkim i evropskim finansijskim tržištima.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar