Home VestiEkonomija Kina zabeležila i rast izvoza i uvoza

Kina zabeležila i rast izvoza i uvoza

by bifadmin

Rast kineskog izvoza nastavljen je i u maju, kada je on iznosio 28 odsto u odnosu na isti period lane, dok je uvoz porastao čak za 51 procenat.

Kada se sve sabere, u prvih pet meseci ove godine kineski izvoz porastao je za 40 odsto. Taj rast kineskog izvoza predvodila je potražnja za zaštitnom opremom kao što su rukavice i maske za lice, kao i ostalih potrepština za borbu sa virusom.

Razlog za rast izvoza svakako leži i u niskoj polaznoj osnovi, s obzirom na to kakva je situacija bila prošle godine u ovo vreme, ali i u smirivanju pandemije širom sveta i početku oporavka ekonomija.

Ipak, on nije zadovoljio očekivanja i prognoze analitičara, jer su ga usporili problemi vezani za brodski saobraćaj, odnosno funkcionisanje luka. I nestašice čipova doprinele su usporavanju kineskog izvoza jer ova zemlja izvozi velike količine elektronske opreme. S druge strane, pala je potražnja za robom koja je bila popularna tokom ostajanja kod kuće tokom pandemije, poput igračaka i nameštaja. Sve to dovelo je do rasta koji je bio ispod očekivanja, ali je i dalje značajno veći od izvoza mnogih kineskih konkurenata.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar