Home VestiEkonomija Ministarstvo poljoprivrede: Za pet godina broj proizvođača vina sa 295 povećan na 430

Ministarstvo poljoprivrede: Za pet godina broj proizvođača vina sa 295 povećan na 430

by bifadmin

Do 10. juna ove godine u Srbiji je registrovano 430 proizvođača vina, a pre samo pet godina bilo ih je 295, saopšteno je Tanjugu iz Ministarstvu poljoprivrede, uz napomenu da broj proizvođača konstantno raste, zahvaljujući državnoj podršci ovom sektoru koju vinogradari mogu očekivati i ove godine.

Objavljen je i podatak da je u Srbiji lane proizvedeno 22,29 miliona litara vina, a izvezeno 11,17 miliona, u vrednosti oko 16 miliona. U odnosu na 2019. godinu proizvedeno je 7,2 odsto manje vina. Kao opravdanje za ovaj pad Ministarstvo poljoprivrede navodi podatak da je u prošloj godini smanjena proizvodnja grožđa u delovima Rasinskog okruga usled grada koji je pogodio taj kraj.

Pored mera podsticaja koje će vinogradarima i vinarima biti nastavljene i u ovoj godini, u Ministarstvu poljoprivrede napominju da će im takođe biti omogućeni i povoljni krediti kroz zajednički projekat sa Svetskom bankom “50- 40 10”.

U oktobru će naime uslediti novi javni poziv u kojem će i vinarije moći da konkurišu za sredstva, a u drugoj polovini godine očekuje se i sprovođenje mera ruralnog razvoja namenjenih podizanju novih zasada vinove loze, izgradnji i opremanju kapaciteta za proizvodnju vina, kao i podrška unapređenju kvaliteta vina.

Izvor: AgroFin

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar