Home VestiEkonomija Uskoro se završava jedan konkurs za podsticaje za poljoprivrednike, ali slede još dva

Uskoro se završava jedan konkurs za podsticaje za poljoprivrednike, ali slede još dva

by bifadmin

Na konkurs za podsticaje za voćare, vinogradare, povrtare i proizvođače cveća do sada je stiglo 1.000 prijava, kažu iz resornog ministarstva. Naredni konkursi, za stočare i ratare, biće održani u julu i septembru.

Na konkursu koji je u javnosti poznatiji pod nazivom 50:40:10 poljoprivrednik dobija unapred odobrena sredstva na osnovu projekta. Polovina tih sredstava je bespovratna, 40% se finansira iz kredita banke u kojoj poljoprivrednik ima račun registrovanog gazdinstva i pod uslovima te banke, a njegovo lično učešće trebalo bi da iznosi 10%.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pre nešto manje od mesec dana raspisalo je prvi od tri takva konkursa koje će finansirati u saradnji sa Svetskom bankom.

Do njegovog isteka ostao je još dan, a prema podacima resornog ministarstva do sada je na konkurs za koji mogu da se prijave voćari, vinogradari, povrtari i proizvođači cveća pristiglo skoro 1.000 prijava. Prema analizi podnetih zahteva, među zainteresovanima je najviše povrtara, a zatim voćara.

Najveću šansu da dobiju ova sredstva imaju projekti koji unapređuju rad gazdinstva, ekološki su prihvatljivi i donose najveću korist proizvođačima. Prioritet, kako je i ranije rečeno, će imati žene i mladi, članovi zadruga i poljoprivrednici iz manje razvijenih opština. Prve isplate očekuju se u oktobru.

Naredni poziv u julu za stočare, za ratare u septembru

Sledeći konkurs očekuje se već u julu i on će važiti za stočare, dok će ratari moći da se prijave u septembru. Predviđeno je da se za ove namene utroši 20 miliona evra, a na konkurs mogu da se prijave manji i proizvođači sa srednjom veličinom poseda koji nisu u mogućnosti da konkurišu za IPARD sredstva.

Izvor: Plodna zemlja

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar